Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vieta, kuras nav?

Līdz 10. februārim Berlīnes Vēstures muzejā skatāma izstāde Brīvības alkas. Māksla Eiropā pēc 1945. gada. Izstādē piedalās 113 mākslinieku no 28 valstīm, kuru darbi skar brīvības tēmu. Tā ir trīsdesmitā izstāde projektā Eiropas mākslas izstādes/Europe Art Exhibition  Šis ir gadījums, kad nosaukums ir neiedvesmojošāks nekā pati izstāde, kas tikusi tālāk par sadraudzības pasākumu Berlīnes centrā.

Lai nebiedē arī kuratoru abstrakti plūdenais pieteikums: "Kā mēs vēlamies dzīvot? Uz ko mēs sevi noskaņojam? Kāda nozīme ir politikas, valsts un sabiedrības spēlēm, palīdzot mums veidot savu dzīvi kā cilvēciskām būtnēm?" Darbi ir daudz radikālāki un konkrētāki. Tās ir daiļrunīgas laikmeta liecības. Bezpajumtnieka ritenis, kas apkrauts ar raibu iedzīves kalnu, ar vintage fotosomu Kodak; veca, kaila sieviete ar pistoli pie deniņiem un otru – pavērstu pret skatītāju – liek aizdomāties par veca cilvēka neaizsargātību un aktualizē jautājumu par tiesībām nomirt; kāds cīnās par homoseksuāļu tiesībām, kurus vēl 50. gados sodīja; kāds iestājas par tiesībām būt brīvam no patērētājkultūras žņaugiem; kāds kliedz pret vardarbību pret bērniem; igauņi demonstrē savu padomjgadu zemteksta paraugu – debesis Igaunijas karoga krāsās. Daudzu patoss ir vērsts pret pasaules politisko absurdu kā tādu. Kaut kas brīvības idejā saļodzījies jau apgaismības laikmetā, neraugoties uz pasludināto brīvību, vienlīdzību un cilvēktiesībām, – pie pilna grāmatu skapja stāv filozofs pusgarās zeķēs bez galvas. Kur cilvēki liek galvu? – vaicā izstādes mākslinieki. Kuratori atbild: "Pasaule ir mūsu galvās."

Lai nu par ko, bet par to nu gan Latvijas mākslai ir ko teikt. Kurš gan mākslas darbs 60.–80. gados Latvijā tieši vai netieši neizteica brīvības alkas? Atliek vien minēt, ko Latvijas kuratori būs izvēlējušies. Latvijas darbs neatrodas. Eju pie monitora, klikšķinu kartē uz mūsu "kontūras". Nekas nenotiek. Latvijas nav. Tukšums. Citu valstu kontūras iekrāsojas dzeltenas, un parādās apraksts par māksliniekiem, kas piedalās izstādē. "Varbūt jums nav neviena mākslinieka?" līdzjūtīgi vaicā zāles uzraugs. "Ir gan!" gribas kliegt. Saku, ka izstādes katalogā kā Latvijas pārstāvis minēts tēlnieks Ojārs Feldbergs. Stones – piebilstu. "Ā!" uzraugs sāk kaut ko atcerēties "Tur bija kaut kādas problēmas ar tiem lielajiem akmeņiem." – "Skaidrs. Vielen Dank."

Piekrītu, Unter den Linden ar savu bezpersoniskumu un tūristu ķertuvēm – Tiso muzeju un suvenīrveikaliņiem – nav pievilcīgākā Berlīnes vieta. Arī Vēstures muzejs nav Berlīnes prestižākā izstāžu telpa. Tomēr izstāde atrodas vienā maršrutā ar muzeju salas kompleksu un Gugenheima muzeju. Darbdienas vidū izstādē ir desmitiem cilvēku, kuri lasa aprakstus, meklē kartē valstis. Kāpēc mēs pasaulei raidām signālu par Latviju kā vietu, kuras nav? Vai mums ir par maz atrasties līdzās Renē Magritam, Tadeušam Kantoram, Demjenam Hērstam, Oļegam Kuļikam un citiem?

Ir arī labā ziņa – 18. janvārī Berlīnē galerijā Manière Noire (www.manierenoire.net) atklāja grafiķa Guntara Sietiņa izstādi Rakstzīmes/Characters. Skatāma līdz 28. februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja