Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas mākslas klasika. Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls, Kārlis Padegs

Ar trīs grāmatām, veltītām māksliniekiem Vilhelmam Purvītim, Janim Rozentālam un Kārlim Padegam, apgāds Neputns turpina sēriju _Latvijas mākslas klasika, _informēja izdevniecības pārstāve Dace Krecere.

Grāmatu autori – profesors, Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūta direktors Eduards Kļaviņš (Vilhelms Purvītis), mākslas zinātniece Inta Pujāte (Janis Rozentāls) un profesors Jānis Kalnačs (Kārlis Padegs). Pirmais sērijas izdevums par mākslinieku Rūdolfu Pērli klajā nāca šā gada februārī, bet līdz gada beigām plānots izdot vēl trīs grāmatas. 

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce teic: "Līdztekus lieliem visaptverošiem izdevumiem par mākslinieku dzīvi un radošo darbību, arvien vairāk ir aktualizējusies nepieciešamība pēc mazāka formāta un apjoma rakstītā vārda, kur galvenais uzsvars tiek uzlikts uz grāmatas izglītojošo uzdevumu un orientāciju uz plašāku lietotāju auditoriju, vienlaicīgi nodrošinot reproducējamo mākslas darbu poligrāfisko kvalitāti un teksta populārzinātnisko ietilpību. Noteikti jāatzīmē, ka jaunā izdevumā formāts ir arī "draudzīgs" tūristiem, jo dod iespēju vieglāk kādu Latvijas kultūras daļu aizvest sev līdzi. Mākslas grāmatu sērija mani noteikti priecē arī kā muzeja vadītāju, jo Latvijas Nacionālā mākslas muzeja uzkrātais krājums ir galvenā bāze šiem izdevumiem, kas veiksmīgi tiek papildināts ar privātkolekcijās atrodamajiem meistardarbiem."

Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls un Kārlis Padegs ir spilgtas un talantīgas personības Latvijas 20. gadsimta pirmās puses vizuālajā mākslā, turklāt aktualitāti nezaudējušas arī mūsdienās. Purvīša neoromantiskais Latvijas ainavu koptēls savā veidā kļuvis par nacionālās identitātes zīmi. Jaņa Rozentāla daudzpusīgā darbība un interese par visu jauno devusi izcilus reālisma, impresionisma, simbolisma, jūgendstila paraugus glezniecībā un grafikā aktuālos sava laika žanros, kā arī lietišķās mākslas un dizaina jomās, un pat fotogrāfijā. Savukārt Kārlis Padegs no piemirsta, galvenokārt mākslinieku aprindās zināma leģendāra tēla un sabiedrības autsaidera jau krietnu laiku kļuvis par īpaši populāru Latvijas kultūras zīmolu.

Līdzīgi kā Neputna laikmetīgās mākslas sērija Studijas bibliotēka, arī Latvijas mākslas klasika ietver pilnu teksta tulkojumu angļu valodā un plašu reprodukciju klāstu. Katras grāmatas beigās ir arī laika josla, kurā latviešu mākslinieku dzīvi iespējams skatīt pasaules notikumu kontekstā, atklājot kopsakarības, paralēles vai vienkārši interesantas sakritības. 

Māksliniece: Anta Pence

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja