Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Portrets Latvijā. 19. gadsimts

Apgādā Neputns iznācis enciklopēdisks izdevums Portrets Latvijā. 19. gadsimts, informēja izdevniecības pārstāve Dace Krecere.

2008. gadā Rundāles pils muzejā tika atklāta izstāde 19. gadsimta portrets Latvijā, ar kuru noslēdzās viens no lielākajiem un ilgstošākajiem šāda veida projektiem – Latvijas portreta mākslai veltīts izstāžu cikls, kas aptvēra trīs gadsimtus. Grāmatā Portrets Latvijā. 19. gadsimts ietverta gan minētās izstādes kataloga daļa, gan virkne portreta žanram veltītu zinātnisku rakstu.

"Tapšanas gaitā precizētas mākslinieku biogrāfijas, noteikti daudzi portretos attēlotie personāži un skaidroti tapšanas apstākļi," stāsta izdevuma sastādītāja Inta Pujāte. "Šīs izdevums ievērojami bagātina kultūras ainu 19. gadsimta Latvijā, padarot vizuāli uztveramākas dažādas šī laikmeta sabiedriskās aktivitātes. Turklāt tas kalpos par pamatu turpmākajiem 19. gadsimta mākslas pētījumiem." Apgāda Neputns galvenā redaktore Laima Slava atklāj, ka šis ir viens no ilgi tapušiem un ļoti gaidītiem izdevumiem, kura vērtība nenoliedzami ir dažādie konteksti, ar kuru palīdzību varam pietuvoties 19. gadsimta Latvijai.

Izdevuma kataloga daļā iekļauti 565 portreti – darbi, kas bija redzami izstādē, kā arī daži eksponāti, kas izstādei atlasīti, taču netika parādīti vietas trūkuma dēļ. Katalogā darbi kārtoti pēc mākslinieku uzvārdu alfabēta, sniedzot arī īsu mākslinieku biogrāfiju. Par katru portretu sniegta pamatinformācija, kā arī īsa attēloto personu biogrāfija, ciktāl tā ir zināma. Ne velti viens no kataloga veidotājiem Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis norādījis, ka izdevums būs enciklopēdija ne tikai par māksliniekiem un mākslas darbiem pašiem, bet arī uzziņas materiāls par 19. gadsimta cilvēkiem. Savukārt kataloga rakstu daļā iekļauti Eduarda Kļaviņa, Imanta Lancmaņa, Sarmītes Fogeles, Edvardas Šmites, Anitas Meinartes, Daiņa Bruģa un Intas Pujātes raksti, kas veltīti portreta žanram. Šie raksti ļaus lasītājam labāk izprast māksliniekus, laikmetu, žanrus un portretu mākslas kopīgo attīstības gaitu Latvijā.

Sastādītāji - Inta Pujāte, Dainis Bruģis. Māksliniece - Inese Hofmane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja