Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdota grāmata par gleznotāju Otīliju Leščinsku

Apgāds Neputns laidis klajā literatūras un teātra zinātnieces un kritiķes Silvijas Freinbergas grāmata par maz zināmo gleznotāju Otīliju Leščinsku (1884–1923) Tija. Māksla, revolūcija, mīlestība

Mākslinieču sarežģītās un bieži vien varonīgās gaitas laikmeta griežu skarbajos apstākļos aizvadītā gadsimta sākumā joprojām slēpj daudz nezināmā. Nesen atklātu vārdu vidū ir arī gleznotāja Otīlija Leščinska. 

Grāmatas autore Silvija Freinberga par savu darbu raksta: "Vēlos piedāvāt pusdokumentālu stāstījumu par vienu no pirmajām, patlaban maz zināmām latviešu māksliniecēm – Otīliju Leščinsku, kas savulaik piedalījusies 1905. gada revolūcijā un bijusi viena no modernisma mākslas aizsācējām latviešu glezniecībā. Otīlijas Leščinskas dzīves gaita iekļaujas latviešu sabiedriskās dzīves visai sarežģītos gados (1884–1923), kas atspoguļojas arī tekstā, turklāt to pavada traģiska mīlestība mūža garumā (1905. gada kaujinieks Kristaps Salniņš) un neizskaidrojama nāve Somijas upē. Stāstījumā sastopamas arī citas sava laika redzamas personības, izmantotas vēstules un laikabiedru atmiņas."  

Autores stāstījums izceļas ar ielūkošanos laikmeta ainā, sociālpolitiskajos notikumos un cilvēku attiecībās noteiktā sabiedriskā formācijā laikā, kad zemdegās gruzdēja pārmaiņas pasaules kartē un cilvēku likteņos. Balstīšanās dokumentālos avotos, zināms detektīva darbs, dažādi dokumentētu, vēstulēs aprakstītu, arhīvos atrastu faktu kopsavilkums padara šo stāstā izvērsto pētījumu par saistošu, viena cilvēka – visai sarežģītas un mērķtiecīgas personības – gaitās balstītu un tādēļ jo iedarbīgāku vēstures izziņas materiālu.

Grāmata ilustrēta ar iespējami plašu attēlu klāstu, kas ietver dokumentālus foto, pastkartes un Otīlijas Leščinskas darbu reprodukcijas.

Grāmatas literārā redaktore – Sigita Kušnere. Dizainu veidojusi Zane Ernštreite.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja