Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izdota Somijas rakstnieces Anjas Portinas grāmata jaunajiem lasītājiem Radio Popovs

Apgāds Jānis Roze laidis klajā neparastu, humorpilnu un sirdi sildošu stāsts par vientulību, draudzību un ģimeni – Anjas Portinas godalgoto grāmatu Radio Popovs, kas 2020. gadā saņēma prestižo balvu Finlandia Junior un tulkota jau vismaz astoņās valodās

Stāsta Radio Popovs galvenais varonis ir deviņus gadus vecais Alfrēds, kurš dzīvo praktiski viens. Savu mammu viņš vairs pat neatceras, bet tētis tik bieži un ilgstoši ir prom darījumu braucienos, ka, šķiet, ir pavisam aizmirsis par sava dēla eksistenci. Tomēr Alfrēda skumju māktajai ikdienai pienāk gals, kad viņš iepazīstas ar kādu noslēpumainu un ekscentrisku svešinieci vārdā Amanda, kura pastkastītē atstāj ne tikai avīzes, bet arī vilnas zeķes, sviestmaizes un ābolus. Tie paredzēti pamestiem un novārtā atstātiem bērniem, kurus Amanda atrod, pateicoties savām īpaši jutīgajām un maģiskajām ausīm, kas spēj sadzirdēt bērnu dziļākās un skumjākās nopūtas.

Ābeļdārza ieskautajā uzputeņa krāsas namā, kur mājo arī kaķis Auksis un vārna Harlamovs, rodas neparasta draudzība. Tur viņi nejauši uziet senlaicīgu radioraidītāju, ko konstruējis pats Aleksandrs Popovs, un kopā Alfrēds un Amanda uzsāk slepenus radioraidījumus citiem aizmirstajiem bērniem.

Tieši sirsnīgo, bezgala uzrunājošo vēstījumu kā vienu no grāmatas būtiskākajām vērtībām minējusi arī balvas Finlandia žūrija. Tās atzinumā teikts, ka Radio Popovs ir grāmata, kas rosina lasīt, – prasmīgi būvētais, piezemētais un viegli uztveramais stāstījums mudina pāršķirt lappusi pēc lappuses. Grāmata ir ne tikai izklaidējoša, bet arī izglītojoša, tā slavina iejūtību un iztēles nozīmīgumu.

Stāstu caurvij viegla maģijas noskaņa, kas papildina un pārvērš dažkārt nomācošo un skumjo grāmatas varoņu ikdienu par neaizmirstamu piedzīvojumu, radot sirsnīgu un uzrunājošu vēstījumu. Tas neuzbāzīgi māca meklēt radošus risinājumus un aizstāvēt savu viedokli. 

Somu rakstniece Anja Portina (1971) ir sarakstījusi vairākas grāmatas bērniem, esejas un vienu romānu pieaugušajiem. Par grāmatu Radio Popovs 2020. gada rudenī viņa saņēma Somijas prestižāko literāro balvu Finlandia Junior, kas tiek piešķirta bērnu un jauniešu grāmatām.

Grāmatu ilustrējusi māksliniece Aleksandra Runde (1995). Viņa studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas Grafikas apakšnozarē, savu talantu turpinājusi attīstīt Polijā Jana Matejko Mākslas akadēmijā un LMA maģistrantūrā, kā arī piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā un Polijā. Aleksandra Runde veidojusi ilustrācijas Petras Postertes grāmatai Gads, kad ieradās bites, ko izdevniecība Jānis Roze laida klajā 2021. gada vasarā.

No somu valodas tulkojusi Anete Kona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja