Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Iznācis Sandras Ūdres stāstu krājums latgaliešu valodā Tīsys syla bolsi

Biedrība LgSC izdevusi literātes un kultūras žurnālistes Sandras Ūdres stāstu krājumu latgaliešu valodā Tīsys syla bolsi. Tas uzdod jautājumus par psiholoģiski smagām attiecībām ģimenē, "pareizajām" dzīves izvēlēm un vērtībām.

Sandras Ūdres grāmatā Tīsys syla bolsi (latviešu literārajā valodā: Tiesas sila balsis) publicētie stāsti aptver dažādus laikus un cilvēkus, kurus vieno izmisuma vai vardarbības situācijas. Daudzas no tām atklājas kā latgaliešiem pazīstamas, paaudzēs veidojušos stereotipu atkārtošanās. Tiesas sils ir reāla vieta Baltinavas novadā ar leģendu par to, ka tur Puncuļovas pilskalna valdnieks sodījis ļaudis, ierokot viņus līdz pusei dzīvus zemē – izdzīvos vai neizdzīvos. "Grāmatā Tiesas sils jāsaprot kā metafora. Ceru, ka šie teksti būs pamudinājums ikvienam, kuram tas nepieciešams, apjaust un psiholoģiski iziet no sava nepatīkamo situāciju un sajūtu "Tiesas sila,"" saka stāstu autore.

Šī ir jau otrā Sandras Ūdres grāmata. 2016. gadā iznāca kopā ar Juoni Ryučānu pierakstītais romāns Aizlauztais spaits: Franča Kempa dzeivis atspīdynuojumi.

Sandra Ūdre ir ieguvusi maģistra grādu filoloģijā Rēzeknes Augstskolā, viņas profesionālā darbība ir saistīta ar latgaliskā kopšanu – bijusi korektore un redaktore Latgales Kultūras centra izdevniecībā, zinātniskā asistente Rēzeknes Augstskolā, kur pētījusi latgaliešu leksiku. Šobrīd strādā par kultūras žurnālisti, S. Ūdres publikācijas ir lasāmas Latgalīšu kulturys ziņu portalā lakuga.lv, žurnālos A12 un konTEKSTS.

Grāmatu Tīsys syla bolsi biedrība LgSC izdevusi, pateicoties Latgales reģiona attīstības aģentūras, a/s Latvijas Valsts meži un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam. Izdevuma māksliniecisko dizainu veidojis Māris Justs, tekstu ilustratīvi papildina viņa filozofiski dziļās fotografikas. Grāmatas redaktore ir Ilze Sperga, korektore – Māra Mortuzāne-Muravska.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja