Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Intervija ar Positivus rīkotāju Ģirtu Majoru. Mēs varam izdarīt vairāk

"Festivālu uzdevums ir parādīt, kā mainās pasaule, kā mainās laiks. Ja vēlamies pastāvēt ilgstoši, mums ir jāspēj iet tam līdzi," uzsver festivāla Positivus rīkotājs Ģirts Majors

Piektdien, 26. jūlijā, Zvejnieku parkā Salacgrīvā tiks atklāts trīspadsmitais ikgadējais mūzikas festivāls Positivus. Tajā darbosies trīs skatuves, īpaša deju zona un kino telts. Pirms gaidāmā notikuma festivāla rīkotājs Ģirts Majors intervijā KDi stāsta par atgriešanos pie divu dienu koncepcijas, kāda eksistēja Positivus pirmsākumos (no 2007. līdz 2012. gadam), par maza tirgus kompromisiem un festivāla izcelšanos savā svara kategorijā.

Kādi bija galvenie apsvērumi, kas lika pieņemt lēmumu, ka šoreiz festivāls notiks divas, nevis trīs dienas?

Atgriešanās pie divu dienu koncepcijas ir notikusi, lai padarītu festivālu pieejamāku plašākam cilvēku lokam. Nevar noliegt, ka pēdējos gados tas bija kļuvis dārgs gan mums, gan apmeklētājiem. Festivāla saīsināšana šķita loģisks un nesāpīgs solis. Turklāt līdzšinējā statistika liecina, ka lielākā daļa cilvēku Positivus apmeklējuši tieši divas, nevis trīs dienas. Tas izraisījis lielu spiedienu uz biļešu cenām, kas ir ļoti jutīgs faktors izklaides pasākumu tirgū.

Kāds ir šā gada festivāla budžets?

Samazinoties festivāla dienu skaitam, budžets ir sarucis par dažiem simtiem tūkstošu eiro (pagājušajā gadā festivāla budžets bija aptuveni divi miljoni eiro – I. A.). Tāpat kā iepriekš apmēram puse no tā aiziet mākslinieku honorāriem, no kuriem lielākā daļa tiek lielajiem vārdiem. Šogad tādi ir četri – Disclosure, The 1975, Royal Blood un Underworld.

Kas vēl jauns būs šī gada festivālā salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem?

Mēs esam sākuši sadarbību ar vairākiem jauniem partneriem. Viens no tiem ir klubs Teritorija, kas attīstīs jaunu deju mūzikas zonu. Kopā ar kinoteātri Kino Bize tiks piedāvāta īpaša filmu programma gan pieaugušajiem, gan bērniem un rīkotas diskusijas ar to veidotājiem.

Šī gada Glastonberijas festivālā uzstājās popmūzikas zvaigzne Kailija Minoga. Kā jūs raugāties uz šādu meinstrīma mākslinieku aicināšanu?

Pirms vienpadsmit gadiem Glastonberijas festivālā uzstājās Džejs Zī, kas izraisīja kritikas vilni par to, ka viens no galvenajiem māksliniekiem ir amerikāņu reperis. Kopš tā laika daudz kas ir mainījies. Pašlaik festivālu lielāko zvaigžņu vidū dominē popmūzikas un hiphopa mākslinieki, savukārt rokmūzika piedzīvo grūtus brīžus.

Kur ir lielās mūsdienu rokgrupas? Tādu nav. Festivālu uzdevums ir parādīt, kā mainās pasaule, kā mainās laiks. Ja vēlamies pastāvēt ilgstoši, mums ir jāspēj iet tam līdzi. Problēma ir tā, ka vienā brīdī cilvēks pārstāj iepazīt jaunus mūzikas apvāršņus un paliek kopā ar savas jaunības grupām. Pēkšņi viņam sāk šķist, ka viņam tiek piedāvāts kaut kas slikts, neinteresants vai nesaprotams. Lielākos tirgos pazaudēto auditoriju kompensē jauna paaudze, bet tik mazā tirgū kā Latvija tas ir sarežģīts process, un tā paša iemesla dēļ neapmierināto balsis ir dzirdamas skaļāk nekā citur par to, ka kādreiz bija labāk.

Mazā tirgū ir nepieciešams kompromiss.

Protams, tāpēc mums ir mūsdienu grupas un britu elektronikas zvaigznes Underworld. Mēs sapratām, ka mums ir nedaudz jāatkāpjas no ļoti izsmalcinātās mākslas, ko Positivus programmā pērn pārstāvēja Niks Keivs. Viņš ir viens no brīnišķīgākajiem, taču arī dārgākajiem māksliniekiem, kura uzstāšanos apmeklēja vismazāk cilvēku pēdējo gadu laikā. Jau iepriekš svētdienas ir bijušas mazāk apmeklētas nekā citas dienas. Mēs vairs nevaram atļauties tādu greznību. Cilvēkiem gribas nedaudz dejojamāku mūziku, nedaudz vieglāku izklaidi. Tas nenozīmē, ka Positivus vairs nebūs ļoti izsmalcinātu priekšnesumu, tas nozīmē, ka nevar likt vislielāko naudu uz šādiem māksliniekiem.

Cik apmeklētāju gaidāt šogad?

Mēs gaidām, ka būs pagājušā gada apmeklētāju skaits. Tie bija nepilni 20 000 cilvēku sestdienā.

Jau divus gadus cieši sadarbojaties ar lielāko globālo koncertu organizēšanas kompāniju Live Nation. Vai tas kaut kādā ziņā palīdz? Varbūt palīdz tikt pie labākiem māksliniekiem?

Tas nepalīdz tikt pie labākiem māksliniekiem, turklāt mēs neuztveram festivālu kā atsevišķu mākslinieku koncertus. Tas palīdz labāk pārredzēt to, kas notiek festivālu tirgū un apkārt. Mēs varam tikt pie papildu informācijas. Mūsu biznesā ir svarīgi zināt, ko dara citi.

Vai jūs pēdējā laikā pats esat apmeklējis citus festivālus? Varbūt esat noskatījis kādu svaigu ideju savējam?

Es regulāri braucu nevis uz festivāliem, bet uz dažādiem industrijas pasākumiem, kuros var redzēt, ko kurš dara, un iepazīties ar dažādām novitātēm. Viena no jaunākajām tendencēm ir cashless jeb bezskaidras naudas festivāli. Mums nav tāda apgrozījuma, lai atmaksātos šādu tehnoloģiju ieviešana. Positivus ir mazs festivāls ar samērā zemām biļešu cenām – 65,60 eiro par divu dienu biļeti – attiecībā pret programmu, kuru mēs piedāvājam un kuru mums ir svarīgi noturēt iepriekšējā līmenī, bet tas nenozīmē, ka mums pietiek resursu lietām, kas tiek ieviestas lielajos Eiropas festivālos.

Vai jūs domājat par ekoloģijas jautājumiem festivālā?

Pie mums tas nav superaktuāli, jo cilvēki nav gatavi par to maksāt. Tas ir dārgi un atstātu būtisku iespaidu uz cenām. Ar laiku mēs pie tā nonāksim, bet tas nenotiks tik ātri. Turklāt Positivus nav tik liels festivāls, lai tajā saražoto atkritumu daudzums kļūtu par primāru problēmu.

Kādi ir galvenie jautājumi industrijas pasākumos?

Galvenās tēmas ir iespējamie terorisma draudi, drošības jautājumi, ekoloģijas problēmas, biļešu pārpircēju bizness un citi jautājumi, kas mūsu gadījumā ir mazāk aktuāli. Festivāli ar piecdesmit sešdesmit tūkstošiem apmeklētāju darbojas pēc pilnīgi citiem principiem, un tajos valda pilnīgi cita atmosfēra. Savukārt festivāls priežu mežā ir pasākums, kas var piesaistīt cilvēkus, kuri neraujas uz tik milzīgiem forumiem. Tieši tajā mēs saskatām savu ceļu.

Positivus izskatās savā svara kategorijā?

Mēs varam izdarīt daudz vairāk, jo mums ir zemākas izmaksas nekā citur Eiropā. Mums ir labāks tehniskais nodrošinājums, lielākas skatuves un skanīgāki vārdi. Mēs varam vienoties ar māksliniekiem par zemākām cenām, ja vien viņiem ir interese un laiks šeit uzstāties, jo šajā reģionā nav konkurences. Baltijas valstīs nav citu festivālu, kuri varētu medīt vienas un tās pašas grupas un piedāvāt vairāk naudas.

Kuru mākslinieku uzstāšanos jūs pats visvairāk gaidāt festivālā?

Gribu redzēt Royal Blood, kas būs kontrastā ar populāro un elektronisko mūziku, kura ir plaši pārstāvēta šī gada Positivus. Tā ir īsta rokgrupa. Pie mums viesosies Superorganism, kas pagājušajā gadā laidis klajā debijas albumu un pārsteidz ar savu teatrālo uzstāšanos veidu. Disclosure piedāvās grandiozu šovu. Turklāt festivālā ir vairāki mazāk pazīstami vārdi dažādos stilos, kuri izceļas ar smalkiem priekšnesumiem. Tie ir skaisti koncerti, kas agrā pēcpusdienā vienmēr iedarbojas kā negaidīts pārsteigums.

 

Festivāls Positivus

Zvejnieku parkā Salacgrīvā 26.–27.VII

Divu dienu biļete bez telts vietas EUR 65,60, ar telts vietu – EUR 73,60 Vienas dienas biļete EUR 40,60

www.positivusfestival.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja