Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Saruna muzejā ar mākslinieci Viju Celmiņu

Vija Celmiņa iebrauc Rīgā uz ļoti īsu laiku. Neskatoties uz intensīvu darbu pie izstādes sagatavošanas, otrajā dienā pēc tās atklāšanas māksliniece ir piekritusi kļūt par programmas “Sarunas muzejā” viesi un pastāstīt plašākai auditorijai par sevi un savu radošo darbību, kuras labākie paraugi ir apskatāmi viņas jaunākajā personālizstādē “Dubultā realitāte”.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir gandarīts, ka izstādi izdevies izveidot daudzveidīgu, no ASV, Lielbritānijas, Vācijas un Francijas atvedot uz Rīgu atšķirīgus medijus, kādos strādājusi māksliniece; parādīt mākslas virzienus, iezīmējot Celmiņas daiļradē dažādus periodus; iepazīstināt ar tematiem, kas interesējuši autori. Jāpiebilst, ka visplašāk ekspozīcijā pārstāvēti darbi, kuros redzami mākslinieces slavenie okeāna un zvaigžņotās debess skati.Kopumā izstāde parāda 53 Vijas Celmiņas darbus, kas tapuši no 1964. līdz 2014. gadam, – gleznas, skulptūras, objektus, zīmējumus grafīta un ogles tehnikās, kā arī iespiedgrafikas darbus mecotintas, akvatintas, sausās adatas, oforta, kokgrebuma tehnikā.Kāda ir Vijas Celmiņas mākslas filozofija un galvenie daiļrades principi, kā top viņas filigrāni izstrādātie darbi, un ko nozīmē “dubultā realitāte”? Kāpēc māksliniece ir devusi tieši šādu nosaukumu savai personālizstādei Rīgā, un cik daudz šī realitāte atklājas skatītājam? Sarunas laikā kopā ar izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Elitu Ansoni pasākuma dalībniekiem būs unikāla iespēja iepazīties ar Viju Celmiņu kā personību un atklāt sev viņas mākslas suģestiju.Vija Celmiņa dzimusi 1938. gadā Rīgā, 1944. gadā kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās, 1948. gadā ieceļoja ASV un 1949. gadā apmetās Indianapolisā. 1962. gadā māksliniece uzsāka mācības Kalifornijas Universitātē (Tēlotājas mākslas maģistra grāds, 1965) un pārcēlās uz Losandželosu, kur dzīvoja un strādāja līdz 1981. gadam, kad pārcēlās uz Ņujorku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja