Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

4. maijā notiks tradicionālais Latvijas filmu maratons

Valsts svētkos - Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā - Nacionālais Kino centrs (NKC) jau tradicionāli rīko 4. maija Latvijas filmu maratonu kinoteātrī Splendid Palace – 12 bezmaksas seansus abās kinozālēs visas dienas garumā un brīvdabas seansu kinoteātra priekšpagalmā vakara noslēgumā, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Latvijas filmu maratons arī šogad piedāvā vairākas jaunu filmu pirmizrādes – kopā desmit -, un citas jaunas filmas, kas tapušas pēdējā gada laikā kopš iepriekšējā Latvijas filmu maratona.

Maratona programma sāksies plkst. 11 kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē ar seansu, kas bērniem un viņu vecākiem sola lielu dziedāšanu līdzi filmām, kuru dziesmas sacerējis un iedziedājis Renārs Kaupers un viņa draugi. Seansa uzmanības centrā būs divas pirmizrādes: režisora Reiņa Kalnaeļļa Skaitāmpanti un Indras Sproģes Awesome Beetle’s Colors – tas pats slavenais Joka pēc alfabēts, kas nu ir izveidots angļu versijā kā plastilīna animācija un jau ļoti pieprasīts pasaules animācijas festivālos, tai skaitā Anesī (Francijā).

Lielās zāles pirmizrāžu skaitā ir Dzintras Gekas jaunākā dokumentālā filma Tēvi tur (seanss plkst. 14.30), kas turpina neizsmeļamo stāstu par Sibīrijas nometnēs izsūtīto latviešu likteņiem. Šajā filmā starp daudziem varoņiem ir arī mūziķis Zigfrīds Muktupāvels, kurš Kazahstānā atrod sava tēvabrāļa kapu. Savulaik viņš vārdu dabūjis par godu tēvocim un tagad saka: "Jau iedomājoties vien kapakmeni ar gravējumu "Zigfrīds Muktupāvels", kļūst savādi ap dūšu..."

Lielajā zālē plkst. 16 sākas īsu pirmizrāžu virkne, kas zem nosaukuma Pirmizrādes pieaugušajiem apvieno vairākas spilgtas animācijas filmas, vienu eksperimentālu un vienu dokumentālu īsfilmu. Savus jaunākos darbus pabeiguši un Latvijas filmu maratonā pirmizrāda animācijas režisori Jurģis Krāsons, Kārlis Vītols un Vladimirs Leščovs, kura filma Gaidot Jauno gadu jau atlasīta pasaules prestižākā animācijas festivāla Anesī oficālajai konkursa skatei. Seansā ar īsfilmu Pacelšanās piedalās arī režisore Signe Birkova, kura iet neatkarīgas mākslinieces ceļu un eksperimentē gan ar formu, gan tehniskiem paņēmieniem. Noslēgumā – Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā īsfilma Rumba, smalka komēdija par tūristiem pie Ventas rumbas – platākā ūdenskrituma Eiropā.

Vakara lielā pirmizrāde plkst. 18 būs studijā Film Angels Studio tapusī režisora-sinefila Jāņa Putniņa pilnmetrāžas dokumentālā filma Degošais – ilgi un rūpīgi veidots stāsts par matemātiķi Iļju Ripsu, kurš 1969. gadā kā dumpīgs students Rīgā mēģināja pašsadedzināties pie Brīvības pieminekļa, protestējot pret padomju tankiem Čehoslovākijā, bet tagad ir oriģināli domājošs matemātiķis Izraēlā.

Lielās zāles seansus plkst. 20 noslēgs trīs īsfilmas, kam finansējums ticis piešķirts Nacionālā kino centra rīkotajos debijas filmu konkursos. Pirmizrādi studijā Tasse Film tapušajai spēles īsfilmai Dārznieks svinēs režisore Madara Dišlere, kura šobrīd jau strādā pie savas pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas Paradīze 89 (atbalstīta Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei). Seansā iekļauta arī režisora Reiņa Spailes debija, spēles īsfilma Tukšās zemes ritmi (2015) un visjaunākā Latvijas animācijas režisora Ginta Zilbaloža košā un filozofiskā divdimensiju animācijas filma Nedzirdams.

Kinoteātra Mazajā zālē seansi sāksies plkst. 12 ar vienu no ievērojamākajām pēdējā laika Latvijas spēlfilmām – Dāvja Sīmaņa Pelnu sanatoriju, kas pirmizrādi piedzīvoja janvārī. Seansā plkst. 14 turpināsies februārī aizsāktās svinības Leļļu kino 50 gadi, demonstrējot studijas Animācijas Brigāde un režisora Jāņa Cimermaņa jaunāko filmu Meistara slepenā dzīve – dokumentālā kino un animācijas sapludinājumu, kas stāsta par Latvijas leļļu kino dibinātāja Arnolda Burova dzīvi; seansā vēl trīs leļļu filmas no dažādiem gadiem. 

Mazajā zālē tiks demonstrēta arī studijā Ego Media veidotā Staņislava Tokalova dokumentālā filma Laiks, kura nav. Mihails Tāls (plkst.15.30), par leģendāro šaha lielmeistaru un pasaules čempionu, kurš nesamierinājās ar to, ko viņam gribēja diktēt liktenis. Studijā Ego Media tapusi arī Andreja Verhoustinska dokumentālā filma par citu interesantu personību – politiķi Daini Īvānu, kuram bija liela loma gan tieši 4. maija notikumu kontekstā 1990. gadā, gan Atmodas laikā vispār (filma Īvāns Lielajā zālē plkst. 12.30).

Mazās zāles seanss plkst. 17.30 iepazīstinās ar daudzpusīgu mūsdienu Latvijas portretu, demonstrējot trīs dokumentālās filmas no Latvijas Televīzijas iniciētā, Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā un sadarbībā ar Nacionālo Kino centru veidotā dokumentālā cikla Latvijas kods. Programmā režisores Adrianas Rozes atraktīvā filma Rīgas kungi par velokurjeriem pilsētas ielās, Ināras Kolmanes filma Lūgšana mājai, kuras centrā ir katoļticīgā Latgales dzejniece Anna Rancāne un viņas meitas ģimene ar islāmticīgo znotu. Seansu noslēdz debitanta Matīsa Spailes filma Ērgļu Uģis – par ornitologu Uģi Bergmani, mazajiem ērgļiem un Latvijas atbildību pasaules priekšā.

Vakara noslēgums mazajā zālē ar seansu plkst. 19.30 būs veltījums Latvijas Kultūras akadēmijas ieguldījumam Latvijas filmu nozarē – pilnmetrāžas filma Dzīve Nr.2 jeb Komēta Latavio (1997), kas veidota kā vairāku noveļu apkopojums un bija LKA pirmā kinorežijas kursa kopīgais diplomdarbs. Meistara Anša Epnera vadībā pirms 19 gadiem LKA absolvēja cilvēki, kas tagad katras savā vietā ir Latvijas kultūrai ļoti nozīmīgi – Viesturs Kairišs, Kristīne Želve, Anna Viduleja, Dzintars Krūmiņš, Andis Mizišs, Aija Bley, Māra Liniņa, Arta Biseniece, Ilze Vidauska un Igors Verenieks. 

Seansiem kinozālēs beidzoties, kinoteātra Splendid Palace priekšpagalmā tiks izvietoti krēsli, lai jau tradicionāli varētu sākties brīvdabas nakts seanss ar filmu demonstrēšanu uz ēkas sienas. Šogad, turpinot LKA jubilejas tēmu, brīvdabas seansā tiks demonstrēta Latvijas Kultūras akadēmijas studentu filmu izlase.

4. maija Latvijas filmu maratona ietvaros animācijas filmu seanss bērniem notiks arī kultūras pilī Ziemeļblāzma, sākums plkst. 11.

Ieeja uz visiem filmu seansiem – bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja