Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Baltic Analog Lab atklāj piecu mēnešu kursu analogajā kino

Baltic Analog Lab novembrī atklās piecu mēnešu kursu analogā kino apgūšanā, kur uzsvars likts uz jaunu, eksperimentālu īsfilmu radīšanu.

Piecu mēnešu kurss sniegs iespēju gan apgūt dažādas analogā kino veidošanas tehnikas četrās meistarklasēs pieredzējušu pasniedzēju vadībā, gan piedalīties izglītojošās lekcijās par eksperimentālo kino, kā arī ik mēnesi tiešsaistē un klātienē tikties ar dažādiem ievērojamiem filmdariem kā vietējā, tā starptautiskā mērogā - Juri Poškus (LV), Signi Birkovu (LV), Dāvi Sīmani (LV), Jāni Putniņu (LV), Rouzbeh Rashidi (IE), Jeff Zorilla (AR),  Alexandre Larose (CA), Dagie Brundert (DE),Richard Tuohy and Dianna Barrie (AU), Duo Strangeloscope (BR), Karel Doing (UK), Daïchi Saïto (JP/CA) u.c.

Skolas galvenais mērķis ir dot iespēju  piecpadsmit autoriem radīt pašiem savas īsfilmas, kuru radīšanas procesā palīdzēs mentori, lektori un pasniedzēji: plašu atzinību guvušās Īrijas producēšanas kompānijas Experimental Film Society vadītājs Ruzbehs Rašidi (Rouzbeh Rashidi), ilggadējais BAL partneris Vitauts Jozens (Vytautas Juozenas) no Sponge Studio Lietuvā, BAL vadītāja Ieva Balode un LKA Nacionālās Filmu skolas Jānis Putniņš, kino režisors Dāvis Sīmanis un citi.

Eksperimentālais kino ir Latvijā maz pazīstams kino žanrs, taču ar Baltic Analog Lab ienākšanu Latvijas kino scēnā tas piesaka sevi kā vienlīdz būtisks spēlētājs blakus citiem Latvijā biežāk sastopamiem kino žanriem, ko biedrība ir pierādījusi vedot uz Latviju vairākus starptautiskus filmdarus. Pēdējo gadu laikā šeit viesojušies filmdari no dažādām pasaules valstīm, rādot savas filmas un pasniedzot radošās darbnīcas BAL telpās, kā arī piedaloties BAL organizētajā Eksperimentālā kino festivālā Process.

Nepilnu piecu gadu laikā Latvijā ir tapušas vairākas eksperimentālas īsfilmas analogā formātā, kas apceļojušas tādus starptautiskus šim žanram veltītus festivālus kā  Starptautiskais Oberhauzenes īsfilmu festivāls (DE), Maskavas Starptautiskais eksperimentālā kino festivāls (RU), Karlovas Starptautiskais kino festivāls (CZ) , AVANT (SE), Luminous Void (IE), Istanbul Experimental (TR), Analogica (IT) u.c.

Latviešu kino režisors Jānis Putniņš eksperimentālo kino sauc par personīgo kino, "jo, to veidojot, autors ieskatās sevī un mēģina strādāt ar paņēmieniem, kas vairāk atbilst cilvēka psihes darbībai, tam, kas notiek prātā. (..) Atšķirībā no kinoindustrijas ietvaros veidotajām filmām, kas parasti sevī ietver darba dalīšanu milzīgās uzņemšanas grupās, personīgā kino veidošana ir pilnīgi citādāka, šādu kino var veidot viens pats cilvēks. Protams, ja ir nepieciešams izmantot aktierus vai vajadzīga pieeja komplicētām lokācijām, tad ir nepieciešama citu cilvēku palīdzība, bet galvenais, ka te tiek iedzīvināts filmdara personīgais skatījums uz pasauli."

Skolai pieteikties var jebkurš interesents no 20 gadu vecuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja