Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Splendid Palace notiks dokumentālās filmas Likteņzeme pirmizrāde

Kinoteātrī Splendid palace, 29. septembrī plkst. 19 notiks režisora, scenārista Jāņa Ozoliņa-Ozola dokumentālās filmas Likteņzeme pirmizrāde, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filmas operatori ir Andrejs Verhoustinskis, Uldis Jancis, komponiste - Guntra Kuzmina, bet producents Vilnis Kalnaellis. Filmas garums 71 min.

Likteņzeme ir kinostāsts par to, kā dzimtas meklējumu ceļā Amerikas latgalieši Pēteris un Helēna satiek radus Sibīrijā.

Latgales vēsturē bija četrdesmit gadus ilgs laika posms, kad tika ieviests latīņu drukas aizliegums un latgaliski izdotās grāmatas kļuva nelegālas. Šajā smagajā laikā publicists un dziesminieks Andrīvs Jurdžs grāmatas pārrakstīja rokrakstos, līdz kļuva akls. Latgales dižgara Andrīva Jurdža dzimta II Pasaules kara laikā tika nežēlīgi sašķelta. Glābjoties no komunistiem, jaunākā paaudze ar saviem bērniem devās bēgļu gaitās uz Rietumiem. Vecākā paaudze palika Latvijā, bet Staļina represiju dēļ tika izsūtīta uz Sibīriju kā tautas ienaidnieki. Daļai radu izdevās izdzīvot Latvijā.

Trīs tik dažādās zemēs dzīvojošie Jurdža pēcteči nebija viens otru sastapuši. 2012. gadā režisors Jānis Ozoliņš-Ozols uzņēma dokumentālo filmu Mūžīgais kalendārs, kuras centrā ir Latgales Kārklinieku ciema ļaudis un viņu dzīve, kas cieši savijusies ar senču tradīcijām un Andrīva Jurdža ideāliem. Un Pēteris Ragaušs, Amerikā skatoties šo filmu, ekrānā atpazīst savus radiniekus un kopā ar māsu Helēnu dodas uz Latgali satikt savējos. Atklājumi un dzimtas ceļi viņus aizved uz Sibīriju, pētījuma rezultātā viņi atrod savus radiniekus, kas dzīvo Tomskas apgabalā.

Likteņzemes autori pēta migrācijas jautājumus, atklājot vienas Latvijas dzimtas likteņus, ko aptumšojusi gan migrācija, gan deportācijas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja