Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atklāta Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmu skate

1. septembrī vienlaikus kinoteātrī K.Suns un tiešsaistē portālā www.filmas.lv tika atklāta 24. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmu skate. Filmu seansi tiešsaistē bez maksas turpināsies līdz pat 6. septembrim. Vairākas pagājušo gadu foruma filmu programmu skatītāju iecienītākās filmas šonedēļ skatāmas arī LMT Straume un LMT viedtelevīzijā.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums skatītājiem šogad bez maksas visā Latvijā piedāvā astoņas pasaules kinofestivālos ievērību guvušas dokumentālās filmas. Šoruden pirmo reizi foruma programma norisinās tiešsaistē - Nacionālā Kino centra portālā www.filmas.lv, kur filmas tiek izrādītas noteiktos seansu laikos. Katru filmu demonstrēs divos seansos, un skatītājiem ir iespēja seansiem pieslēgties ne vēlāk kā pusstundu pēc tā sākuma.

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmu skati atklāja ar rumāņu režisora Radu Čorničuka filmu Mājas (Acasa, My Home), kas apbalvota Sandensas kinofestivālā un nupat iekļauta Eiropas Kinoakadēmijas gada labākās dokumentālās filmas balvai ieteikto filmu sarakstā. Mājas atkārtotā seansā varēs noskatīties piektdien, 4. septembrī.

Foruma filmu programmā iekļauta arī vizuāli poētiskā filma par kino režisoru Hektoru Babenko  Babenko. Pasaki, kad es miršu (Babenco. Tell Me When I Die, 2019), dāņu režisores Evas Mulvadas intīmais ģimenes stāsts Aizliegtais bērns (Love Child, 2019), Traibekas  kinofestivāla labākā dokumentālā pilnmetrāžas filma Nomales putni (Scheme Birds, 2019), mistērijas noskaņā veidotais Vējš. Dokumentāls trilleris (The Wind. A Documentary Thriller, 2019), un filma Par mīlestību (Lessons of Love, 2019), kuras galvenā varone ir šarmantā 69 gadus vecā poliete Jola, kas izvēlējusies krasi mainīt savu dzīvi.

Īpaša uzmanība foruma programmā veltīta filmai Pašportrets (Self Portrait, 2020) par talantīgo norvēģu fotogrāfi Lēni Marīu Foseni (Lene Marie Fossen), kura kopš bērnības smagi slimojusi ar anoreksiju. Pēc filmas seansiem skatītāji varēs noskatīties psihoterapeita Nila Saksa Konstantinova vadītu diskusiju (videoierakstā) par ēšanas traucējumiem un iespējām palīdzēt cilvēkiem, kas ar to saskārušies. Diskusijā piedalījusies arī psihoterapeite Ilze Mežraupe, mākslas terapeite Kristīne Zalcmane un bloga www.anoreksija.lv veidotāja Marita Blūma.

Paralēli tiešsaistes seansiem ieplānots vēl viens klātienes seanss. Spīķeru kvartālā Rīgā 5. septembrī plkst. 20.30 tiks izrādīta filma Pāri jūrai - Filipīnu sieviešu grupas portrets, kas uzņemts mājkalpotāju apmācību centrā, kurā sievietes gatavo darbam ārzemēs. Arī šajā seansā ieeja bez maksas.

Šonedēļ skatītājiem pieejamas arī vairākas pagājušo Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmu filmas. LMT Straumē un LMT viedtelevīzijā skatāms sirsnīgais stāsts par servisa suņiem Pārinieks (Buddy, 2019), dzirkstījošā filma par paaudžu dialogu Projekts "Vecmāmiņas" (Granny Project, 2017), Amerikas Kinoakadēmijas balvai nominētā gleznieciskā Ziemeļmaķedonijas filma par askētisko bitenieci Hatidži Meduszeme (Honeyland, 2019), Molenbēkas dievi (Gods of Molenbeek, 2019) par divu Briseles multikulturālajā vidē augošu puisēnu bērnību, kā arī kinorežisora Pītera Grīneveja un viņa pusaugu meitas attiecību portretējumu filmā Grīneveja alfabēts (Greenaway Alphabet, 2017).

Paralēli filmu programmai šonedēļ turpinās arī Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma rīkotie pasākumi kino industrijas profesionāļiem. Jau no 29. augusta filmu veidotāji no Baltijas jūras reģiona, Austrumeiropas un Kaukāza valstīm pieredzējušu starptautisku pasniedzēju vadībā ir strādājuši pie savu topošo filmu prezentācijām, lai 3. un 4. septembrī ar tām iepazīstinātu starptautisku TV kanālu, filmu izplatīšanas kompāniju, filmu fondu un citu organizaciju pārstāvjus. Filmu veidotāji no 16 valstīm šoreiz foruma norisēs piedalās tiešsaistē, kamēr darbs Rīgā tiek koordinēts no īpaši izveidotas Baltic Sea Docs studijas.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums šogad norisināsies 24. reizi. 1997. gadā tas pirmo reizi sarīkots Dānijā, bet jau 16 gadus foruma mājvieta ir Rīga. Forumu rīko Nacionālais Kino centrs un atbalsta programma Radošā Eiropa Media, LR Kultūras ministrija un Rīgas dome, ļaujot tam turpināt būt par vadošo starptautisko dokumentālā kino industrijas pasākumu reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja