Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Babetes svētki, nelaimīgs vampīrs un meldru mežs

Iepērkam teltis, guļammaisus un ņemam līdzi labu garastāvokli! Jau sesto reizi pēc kārtas piejūras pilsētiņā Rojā norisināsies "patoloģiski veiksmīgais" kino, mākslas un mūzikas festivāls RojaL.

Tas tiks atklāts ceturtdien, 28. jūlijā, ar RIX klavieru kvarteta uzstāšanos un Indras Sproģes jaunāko animācijas filmu bērniem Awesome Beetle's Colors, kas tikko ir atgriezusies no prestižā animācijas filmu festivāla Anesī, Francijā, kur ieguvusi žūrijas balvu.

Tā ir slavenā Joka pēc alfabēts angļu versija par Atraktīvo Briežvaboli, kas nāk no Carnikavas. Viņa dodas plašajā pasaulē, kur satiek netīru ziloni, negantus astoņkājus, nelaimīgu vampīru un dzeltenu zebru. "Šajā dīvainajā kompānijā īpaši par Roju un RojaL festivālu priecājas Zirneklis. Turklāt tas nav nekāds parastais Zirneklis, bet absolūti karalisks. Sauksim lietas īstajos vārdos - šis zirneklis ir RojaL," uzsver organizatori.

Festivāla laikā būs skatāmas arī jaunākās latviešu animācijas filmas pieaugušajiem. To vidū būs Vladimira Leščova darbs Gaidot Jauno gadu (interviju ar režisoru lasiet 28. jūlija KDi), Kārļa Vītola Mīnotaurs, Ginta Zilbaloža Nedzirdams, Ivo Brieža Laiks iet un Jurģa Krāsona Kā es atmetu smēķēšanu, kas aizsākas ar dramatisma pilnu notikumu lidostā, proti, viena skandināvu sieviete gandrīz nomirst, jo galvenais varonis aizsmēķē cigareti.

Par jauno režisoru īsfilmu konkursa galveno balvu Zelta RojaL šogad sacentīsies autori no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas un Polijas. Viņu darbus vērtēs režisors Dāvis Sīmanis, Rīgas Starptautiskā kino festivāla radošā direktore Sonora Broka un Baltijas Starptautiskā filmu festivāla direktore Berlīnē Matilde Gudruna. Iepriekšējo uzvarētāju vidū ir Gints Zilbalodis un Madara Dišlere, kura patlaban uzņem savu pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu Paradīze '89.

Savukārt Renāram Vimbam pirmās ugunskristības jau ir aiz muguras - RojaL tiks izrādīts viņa debijas darbs pilnajā metrā Es esmu šeit, kurš šī gada Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā ir saņēmis balvu Kristāla lācis. Savukārt par bijušajiem laikiem atgādinās Ērika Lāča Rīgas kinostudijā uzņemtā mākslas filma Meldru mežs (1971) ar spožu aktieru ansambli - Uldi Pūcīti, Ausmu Kantāni, Eduardu Pāvulu, Līgu Liepiņu un Kārli Sebri - galvenajās lomās.

Festivāla pasaules kino programmā uzsvars ir likts uz dāņu kinematogrāfu, kas pasaulei dāvājis daudzus pazīstamus meistarus. Tajā ir iekļauta režisora Gabriela Aksela spēlfilma Babetes svētki (Babette's Feast, 1987) pēc dāņu rakstnieces Kārenas Bliksenas tāda paša nosaukuma stāsta motīviem, kas ieguvusi Amerikas Kinoakadēmijas balvu Oskars kategorijā Labākā ārzemju filma, aktualizēja ideju par Eiropas mazo valstu kinematogrāfa potenciālu.

Šajās dienās Rojā notiks vēl citas aktivitātes - tiks atklāta igauņu keramiķu Urmasa Pukhana un Lauri Kiluska izstāde ar nosaukumu Savibraator, kas ir māla, video un skaņas apvienojums, kā arī latviešu mākslinieka Pētera Sidara jaunā trīsdimensionālā glezna Jūra. Festivālu noslēgs koncerts un dāņu komēdija Olsena banda saniknojas, kas ir tapusi tieši pirms 40 gadiem un ne vienam vien raisa nostalģiskas atmiņas.

Ar visu festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.rojal.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja