Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

DVD formātā izdota Pētera Krilova dokumentālā filma Uz spēles Latvija

DVD sērijā Latvijas Filma izdota režisora Pētera Krilova dokumentālā filma Uz spēles Latvija, kas vēstī par to, kā vēsturisko patiesību izkropļoja padomju propoganda, informēja _Latvijas Filma _pārstāve Liene Ančupāne.

16. maijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika DVD izdevuma prezentācija, atzīmējot filmas varones, Latvijas brīvības cīnītājas, Zviedrijā dzīvojošās Valentīnas Lasmanes 100 gadu jubileju. Režisors Pēteris Krilovs stāsta: "Filmā centos atklāt noziedzīgo ideoloģisko un fizisko vardarbību, kādu padomju režīms ar represīvām VDK metodēm piekopa pret Latviju, lai iznīcinātu nacionālās pretestības kustību pēckara gados. Savā laikā šos notikumus padomju propagandas uzdevumā "dokumentālā" romānā attēloja Arvīds Grigulis, pēc tā motīviem tapa Aloiza Brenča spēlfilma Kad lietus un vēji sitas logā, bet jau padomju režīma norieta gados VDK ar Latvijas TV palīdzību radīja pseido-dokumentālo seriālu Spēle. Liktenīgas sakritības pēc es kā režijas asistents strādāju pie šīs Brenča filmas, kas ir ar padomju ideoloģiju sapiparots stāsts par to, ko piedzīvoja mans tēvs. Pēc daudziem gadiem nolēmu visu, ko zinu par šo laiku - par čekas metodēm, par varoņiem un nodevējiem, par starptautisko nodevīgo politiku pret Baltijas valstīm - atainot lielā, pamatīgā dokumentālā filmā. Manas filmas galvenais mērķis ir atmaskot visu šo padomju melu un vēstures izkropļojuma mantojumu, vēstīt par kara gadu un pēckara Latvijas izmisīgo vēlēšanos atgūt neatkarību."

Filma ir kā aizraujošs detektīvstāsts retro toņos – izmantojot padomju propagandas kinomateriālu fragmentus un čekas pratināšanu protokolus, kas kadrā atdzīvojas melnbaltā plastilīna animācijā, tā atklāj līdz šim maz zināmu vēstures realitāti - spiegošanas karu padomju Latvijā pirmajos Aukstā kara gados.

DVD izdevumā iekļauti arī papildus materiāli – saruna ar filmas veidotājiem (režisore Rita Ruduša, latviešu valodā ar angļu subtitriem), kā arī filmā neiekļautās epizodes no VDK 1988. gadā veidotajiem pseido-dokumentālajiem TV raidījumiem Spēle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja