Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: 7. janvāra jubilārs Gundars Āboliņš filmā Piļsāta pi upis

Janvāra vidū uz Latvijas kinoteātru ekrāniem nonāks režisora Viestura Kairiša jaunākā spēlfilma Piļsāta pi upis. Vienu no galvenajām lomām - ebreju tirgotāju Bernšteinu - filmā spēlē aktieris Gundars Āboliņš. 7. janvāra jubilāram šī ir jaunākā kino loma.

Par lomu, aktiera izvēli un rezultātu stāsta filmas režisors Viesturs Kairišs: "Loma bija tāds vecs traģisks ebrejs - mūžīgais žīds. Domājot, kurš varētu šo skarbo tēlu iemiesot, nāca prātā dažādi tradicionālāki risinājumi, biju Viļņā un provēju arī Regimantu Adomaiti. Taču sāku attīstīt kastingu netradicionālākā virzienā un iecerēju drīzāk tādu dzīves gudra komedianta tēlu. Jā, kaut kā likās, ka Gundaram būtu liels izaicinājums nospēlēt Bernšteinu. Tagad redzu, Bernšteina tēls ir izveidojies izcils. Vajadzīgais dzīvesgudrais filmas balsts. Spožs Gundara darbs."

Gundara Āboliņa varonis Bernšteins ir simpātiskās Ziseles tēvs. Bagāts ebreju tirgotājs, kuram komunisti atņem īpašumus un naudu, bet nacisti - dzīvību. Lai arī Bernšteins liek šķēršļus filmas galvenā varoņa Anša draudzībai ar savu meitu, šis cilvēks ar laiku kļūst Ansim tuvs. Ļaujot Ansim sevi gleznot, viņš ļauj savā sejā ieraudzīt vairs ne tikai nacionālu kolorītu, bet vispārcilvēcisko. Cilvēku. Viņš palīdz Ansim radīt īstu mākslas darbu.

Ansim ar Bernšteinu filmā ir daudz  kopīgu epizožu. Galvenās lomas Anša atveidotājs Dāvis Suharevskis, kuram šī bija pirmā filmēšanās pieredze: "Viņš ir īsts profesionālis, var nospēlēt visu. Kamēr mans Ansis vēl domā, ko darīt, kā spēlēt, Āboliņa Bernšteins trīs reizes ir iegājis un izgājis no lomas."

Naigas lomas atveidotāja aktrise Agnese Cīrule par sadarbību ar Gundaru Āboliņu: "Mums nebija daudz epizožu, kurās vienā kadrā ir mana varone Naiga un Bernšteins, taču man filmēšanās bija iespēja Gundaru Āboliņu iepazīt sarunās no darba brīvos brīžos. Viņš ir ļoti aizrautīgs sarunbiedrs, kas uz jaunāku kolēģi skatās kā uz savējo. Būt Latgalē, tik skaistā vietā, un sarunāties ar tādu cilvēku kā Gundars Āboliņš - tā dēļ vien bija vērts filmēties Piļsāta pi upis."

Sadarbību ar Gundaru Āboliņu ar pateicību novērtē arī filmas producents Guntis Trekteris: "Gundars ir ļoti prasīgs pret savu un citu darbu. Kad viņš ierodas filmēšanas laukumā, visi ir mazliet sabijušies, bet drīz vien šo nosacīto saspringumu kliedē apbrīna par viņa izcilo veikumu, kā arī ļoti cilvēciskā un siltā attieksme gan pret kolēģiem aktieriem, gan pārējo grupu."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja