Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvija plaši pārstāvēta Tallinas kinofestivālā Melnās naktis

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā 3. novembrī sākas Ziemeļeiropā vienīgais A klases festivāls, kur šogad Latvijas pārstāvniecība ir īpaši ievērojama – vienpadsmit filmas vairākās konkursa programmās un ārpus konkursa, pieci atlasīti projekti industrijas prezentācijās, vairāku jauno talantu dalība dažādās platformās un tradicionāli plaša kinoveidotāju delegācija, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Tallinas kinofestivāls Melnās naktis/Pimedate Ööde Filmifestival šogad notiek jau 27. reizi (kopš 1997. gada), 2014. gadā tas tika akreditēts kā viens no tikai 15 A klases kinofestivāliem un izaudzis par vienu no Ziemeļeiropā lielākajiem kinoindustrijas pasākumiem ar piecām konkursa programmām un vairākiem satelītfestivāliem. 2022. gadā Tallinas festivālu apmeklēja aptuveni 80 000 kinoskatītāju un 2000 akreditētu viesu no 75 valstīm.

Latvija Tallinā jau tradicionāli visplašāk pārstāvēta Baltijas konkursa programmā, kurai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas filmas atlasa starptautiski eksperti. Latviju šogad Baltijas konkursā pārstāv piecas filmas, no tām trīs ir spēlfilmas – Latvijā jau izrādītās filmas, režisores Ilzes Kungas-Melgailes Mana brīvība (seansi no 9.11.) un Aika Karapetjana Bezkaunīgie (seansi no 12.11.), papildina ar Latviju attālināti saistītā režisora Aleksandra Hāna filma Tauriņš seniors (seansi no 14.11.), kam dalība Tallinas festivālā ir pasaules pirmizrāde. Baltijas konkursā ir arī divas dokumentālās filmas no Latvijas – sabiedrībā plašas diskusijas izraisījušais Staņislava Tokalova ģimenes stāsts Viss būs labi (seansi no 16.11.) un Latvijā dzīvojošā režisora Vitālija Manska un Ukrainā karojošā režisora Jevhena Titarenko kopīgi veidotā dokumentālā filma Austrumu fronte (seansi no 11.11.). Katrai filmai festivāla programmā paredzēti trīs seansi, pirmajā no tiem – autoru tikšanās ar publiku, jautājumi un atbildes.

Jāpiebilst, ka filma Austrumu fronte kā autentiska liecība par Ukrainā notiekošo karu ir iekļauta arī atsevišķā Ukrainas filmu programmā; šogad Tallinas festivāls arī daļu savas mājaslapas tulko ukraiņu valodā, uzskatot, ka ukraiņu auditorijas iesaistīšana Igaunijas kultūrvidē ir ilgtermiņa projekts.

Divi Latvijas studiju kopražojumi atlasīti bērnu un jauniešu filmu konkursiem – Somijas spēlfilma Piesardzīgais Arnolds un Laimes akmens/Arnold Cautious and the Happiness Stone, kuras veidošanā piedalījusies studija Tasse Film un producente Aija Bērziņa, un septiņu valstu kopražojuma pilnmetrāžas animācijas filma Meitene un dzinējsuns/A Greyhound of a Girl, kurā Latvijas pusi pārstāv filmu studija Rija un producents Vilnis Kalnaellis.

"Drosmīgo filmu" konkursā Rebels With a Cause pasaules pirmizrādi piedzīvos Lietuvas, Latvijas un Īrijas kopražojuma filma Piecarpus mīlas stāsti Viļņas dzīvoklī, Lietuvā/Five and a Half Love Stories in an Apartment in Vilnius, Lithuania, kuru veidojis Latvijā jau pazīstamais lietuviešu režisors Tomas Vengris, Latvijas puses producenti – Studija Lokomotīve. Savukārt ārpuskonkursa oficiālajā izlasē iekļauta igauņu režisora Rainera Sārneta spēlfilma Neredzamā cīņa/Invisible Fight, Latvijas studijas White Picture kopražojums, kas šobrīd atrodams Latvijas kinoteātru repertuārā.

Tallinas kinofestivāla programmā Latviju pārstāv arī īsmetrāžas darbi – režisores Tīnas Zariņas spēles īsfilma Limo izlasē Shorts Alternatives un studijas Atom Art līdzproducētā poļu režisores Martas Magnuškas animācijas īsfilma Misaligned starptautiskajā īsfilmu konkursā.

Tallinas festivāla industrijas pasākumu sadaļa Industry@Tallinn & Baltic Event šogad sākas 13. novembrī, tas ir reģiona lielākais filmu un projektu "tirgus", kurā regulāri tiekas kinoindustrijas profesionāļi no visas pasaules un daudzas filmas uzsāk starptautisku karjeru vēl pirms pirmizrādes. Šādas "gandrīz gatavas" filmas tiek atlasītas programmai Works in Progress, kurai ir atsevišķa Baltijas sadaļa, un tajā šogad no trīs valstu deviņiem projektiem četri ir Latvijas autoru darbi – Dzintara Dreiberga Tīklā. TTT leģendas dzimšana (studija Kultfilma), Alises Zariņas Nospiedumi (studija Mima Films), Dāvja Sīmaņa Marijas klusums (studija Mistrus Media) un Armanda Zača Mūžīgi jauni (studija White Picture), visi projekti iepriekš atbalstīti dažādos Nacionālā Kino centra konkursos.

Plaši sazarotajā Tallinas festivāla industrijas sadaļā ir vēl vairākas programmas topošo filmu projektiem dažādās stadijās, un Latvijas filmas iekļautas arī citos pasākumos – režisors Matīss Kaža ar savu seriāla projektu Arizonas Džo atlasīts programmai Midpoint Series Launch, bet kopražojuma projektu tirgū Co-production Market piedalās režisors Reinis Kalviņš un producents Gints Grūbe, prezentējot topošo spēlfilmu Klajumā aiz meža, un studijas Film Angels Productions kopražojuma projekts ar Igauniju, režisora Jāka Kilmi topošā filma Dirt in Your Face.

Tallinas kinofestivāls velta īpašu uzmanību arī dažādām jauno talantu izglītošanas un pilnveidošanas programmām, tās visas apkopotas zem viena jumta ar nosaukumu Black Nights Discovery Campus, un arī šajās programmās piedalās Latvijas jaunie profesionāļi. Aktiermākslas talanti pulcējas iniciatīvā Black Nights Stars, kurai starptautiska žūrija atlasījusi astoņus jaunus, bet jau sevi pierādījušus aktierus. Šogad jauno talantu izlasē iekļuvis Ritvars Logins, kurš Latvijas kinoskatītājiem vislabāk pazīstams kā galvenās lomas tēlotājs daudzsēriju filmā Krimināllieta iesācējam (2022); viņš kopā ar kolēģiem piedalīsies dažādos pasākumos, kas orientēti uz jauno aktieru pieredzes un prasmju bagātināšanu, lai pavērtu viņiem ceļu starptautiskajā kinoindustrijas arēnā.

Discovery Campus ietvaros vērtīgu pieredzi iegūs arī jaunā komponiste Katrīna Anna Verhoustinska, kura piedalās programmā Music Meets Film, un operators Aleksandrs Vasks, kurš kļuvis par dalībnieku programmā Frame Within a Frame.

Iepriekš jau ziņots, ka Tallinas kinofestivāla industrijas sadaļas ietvaros darbosies arī LKA Nacionālās filmu skolas mācībspēki un kinoizglītības profesionāļi – 15. novembrī notiks starptautiska konference par kinoizglītības un tālākizglītības specifiku un perspektīvām Baltijas valstīs, par to vairāk rakstīts šeit.

Tallinas kinofestivāla industrijas pasākumu sadaļa noslēdzas 17. novembrī, pēdējie filmu seansi skatītājiem – 19. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja