Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas filmas Es esmu šeit un Radinieki piedalās Karlovi Varu kinofestivālā

No 1. līdz 9. jūlijam Čehijā notiek Karlovi Varu starptautiskais kinofestivāls (KVIFF), kura programmā iekļautas arī divas filmas no Latvijas – Renāra Vimbas spēlfilma Es esmu šeit un Vitālija Manska jaunākā dokumentālā filma Radinieki, informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Šogad Karlovi Varu dokumentālā kino konkursa programma lepojas ar trim pasaules pirmizrādēm. Viena no tām ir četru valstu (Vācija, Latvija, Igaunija, Ukraina) kopražojums – Latvijā dzīvojošā režisora Vitālija Manska jaunākā dokumentālā filma Radinieki, ko finansējis arī Nacionālais kino centrs. Jāpiebilst, ka Krievijā ar kultūras ministra pavēli ekspertu piešķirtais finansējums filmai tika atsaukts.

Režisors Manskis dzimis Ukrainā un viņa radinieki joprojām dzīvo tur, bet pēc Krimas notikumiem izrādījušies gandrīz katrs savā frontes pusē – gan separātistu kontrolētajā Donbasā, gan Krimas pilsētā Sevastopolē, gan Ļvovā un Odesā. Filma rāda Maidana dramatiskās sekas, kas ietekmējušas ne tikai politiskus notikumus, bet arī vienkāršu cilvēku dzīvi. Manska filma Karlovi Varu konkursa programmā tiks demonstrēta divos seansos 5. un 6. jūlijā, savukārt Latvijā filmas pirmizrāde gaidāma oktobrī.

Otra Latvijas pārstāvētā filma – Renāra Vimbas titulētā debijas spēlfilma Es esmu šeit iekļauta īpašā un pagodinošā kategorijā Variety Critic’s Choice, turklāt šī ir jubilejas izlase, jo prestižā pasaules filmu industrijas un kinokritikas "tribīne" Variety šādu programmu Karlovi Varu festivālam sastāda jau 20. reizi. Piedāvājums veidot programmu tik nopietnam festivālam bijis liels izaicinājums. Pirms 20 gadiem sākts ar amerikāņu neatkarīgo kino, vēlāk fokuss pavērsies uz Eiropas filmām, bet pašlaik aptver visas pasaules jauno un daudzsološo kino, bieži vien arī jaunas kino industrijas, kurām vajadzīgs atbalsts.

Karlovi Varu festivāls ir gada svarīgākais filmu nozares notikums Centrāleiropas un Austrumeiropas mērogā. Tas ir viens no vecākajiem A klases festivāliem Eiropā un notiek jau kopš 1947. gada. Katru gadu Karlovi Varu kinofestivālu apmeklē kritiķi un industrijas profesionāļi no vairāk nekā 60 valstīm. Starp viņiem lietišķā braucienā dodas arī vairāki Latvijas kinoindustrijas profesionāļi un kinokritiķi. Savukārt skatītāji ik gadu Karlovi Varos nopērk ap 120 000 kinobiļešu un noskatās apmēram 200 filmas, starp kurām ap 70 ir pasaules un Eiropas pirmizrādes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja