Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas kinoteātros izrādīs filmu par igauņu basketbola komandu Kalev

Kinoteātros Latvijā no 17. marta būs skatāma cilvēcisku un politisku dilemmu bagātā igauņu filma par basketbola komandas Kalev uzvaru pēdējā PSRS čempionātā. Režisora Oves Mustinga spēlfimu Kalev Igaunijā jau ir noskatījušies vairāk nekā 117 tūkstoši skatītāju, informēja filmas pašrtāvji.

Filma Kalev stāsta par to, kā 1991. gadā cīņas basketbola laukumā saplūst ar ielās notiekošo revolūciju - tautas alkām pēc brīvības un sportistu vēlmes pēc uzvaras. Baltijas komandām ir jāpieņem nozīmīgs lēmums, vai piedalīties Padomju Savienības basketbola čempionātā brīdī, kad nacionālā neatkarība ir rokas stiepiena attālumā. Arī sporta fanu vidū domas nav viennozīmīgas. Uz spēles likts daudz vairāk par uzvaru.

Režisors Ove Mustings ir iedvesmojies no patiesiem notikumiem, tomēr uzsver: "Šī nav dokumentāla filma, bet gan spēlfilma par Igaunijas basketbola komandu Kalev, kas 1991. gadā kļuva par PSRS čempioniem."

Filmā lomas atveido ne tikai igauņu aktieri, bet arī latviešu: Andris Keišs, Artūrs Putniņš, Jēkabs Reinis, Klāvs Kristaps Košins un Kaspars Zāle. "Mēs meklējām aktierus visur, jo atlasījām garus, slaidus, sportiskus puišus, kuri māk spēlēt basketbolu un pārvalda vairākas svešvalodas, tostarp krievu. Apgrūtinājums aktieru atlasē bija arī tas, ka viņiem bija vizuāli jālīdzinās īstajiem spēlētājiem. Galvenajās lomās vajadzēja būt aktieriem ne sportistiem," stāsta filmas režisors Ove Mustings.

Filma tika filmēta Latvijā un Igaunijā. Aktieriem notika regulāri komandas un individuālie treniņi, par kuriem stāsta aktieris Jēkabs Reinis, kurš filmā atveido basketbolistu Sergeju Babenko: "Mums bija koptreniņi, reizi vai divas reizes mēnesī braucām uz Igauniju, kā arī Latvijā man notika individuālie treniņi ar Gunāru Gailīti. Tas bija ļoti neaizmirstams posms. Skatījos filmu ar tādu nostalģiju. Ne vienmēr izveidojas emocionālā piesaiste filmai un tās komandai. Šoreiz tas ir noticis. Šī filma un šis darbs ir atstājis nozīmīgu nospiedumu manā dzīvē."

Savukārt Kārlis Muižnieks, basketbolists, kurš 1991. gadā spēlēja basketbola komandā VEF stāsta: "Noskatoties filmu, radās nostalģija par to laiku, par jaunību, tām spēlēm un uzvarām. Igauņiem tas ir cits stāsts, jo viņi izbaudīja to lielo zeltu, bet mēs mazo zeltu, paliekot trešajā vietā. Es skatījos filmu ne tikai kā basketbola spēlētājs, bet arī kā treneris. Man ļoti patika, ka aktieri bija labi iemācījušies kombinācijas, jo igauņi bija slaveni ar tām. Babenko iegriezās un iemeta grozā - tā bija viņu klasika. Filma mani atgrieza 30 gadus atpakaļ, un bija forši izbaudīt to sajūtu, cīņu par uzvarām, bet kā jau mākslas filmās, krāsas nedaudz sakāpinātas - traģikomiskās situācijas un sadzīve, bet arī tā bija neatņemama tā laika sastāvdaļa."

Filma tika izvirzīta Oskara balvai no Igaunijas, tā izrādīta Varšavas kinofestivālā, Tallinas Melnās nakts filmu festivālā, Skandināvu kinofestivālā Losandželosā, Palmspringsas starptautiskajā kinofestivālā, Amerikas filmu institūta (AFI) rīkotajā Vašingtonas kinofestivālā, Bostonas Baltijas filmu festivālā, Eiropas filmu festivālā, Čikāgas filmu centrā. Drīzumā filma būs skatāma arī Singapūrā un Sanmarino.

Filma ir saņēmusi vairākas Igaunijas Akadēmijas balvas - Ove Mustings par debiju un Reins Kotovs kā labākais montāžas režisors. Kultūras fonda gada balva piešķirta arī Maitam Malmstenam kā labākajam vīriešu lomas atveidotājam.

Filmas producenti ir Igaunijas kompānijas Allfilm un Ugri Film, studija Ego Media organizēja filmēšanas procesu Latvijā un piesaistīja līdzfinansējumu ārzemju filmu uzņemšanai. Filmu atbalstījuši Igaunijas Filmu institūts, Igaunijas Kultūras fonds, Igaunijas Kultūras ministrija, Rīgas Filmu fonds, Latvijas Nacionālais kino centrs un Igaunijas Republikas vēstniecība Latvijā. Filmu kinoteātros izplata Baltic Content Media.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja