Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijas Televīzijā tapis raidījums Neatklātā Kurzeme

Jau no 13. novembra Latvijas Televīzijas skatītājiem raidījuma Neatklātā Kurzeme piecās sērijās būs iespēja sekot līdzi Keitas Rožānes un Andžeja Reitera šīs vasaras piedzīvojumiem, meklējot Kurzemes identitāti - satiekot vietējos ļaudis un dzirdot sirsnīgus stāstus, apmeklējot noslēpumainas vietas.

Kurzeme – kādam radošo izpausmju iespēju zeme, citam kūrortvieta karstās vasaras dienā, kāds to sauc par vietējām ārzemēm, bet citiem tā asociējas ar smeķīgām jūras zivīm. Ko glabā šis kultūrvēsturiskais novads? Vai noslēgtie kurzemnieki ir iestagnējis stereotips vai tas būs šķērslis atklāt vēl neatklāto? 

"Tā kā Kurzeme jau vairākus gadus ir mans ikvasaras atpūtas galamērķis, protams, vēl pirms mēs devāmies šajā piedzīvojumā, man jau bija sava sajūta par to. Tāda silta sajūta. Arī pēc Kurzemes apbraukāšanas, filmējot raidījumu, tā nav mainījusies, drīzāk paspilgtinājusies. Ja jāatbild uz jautājumu, kāda ir šī kultūrvēsturiskā novada identitāte, tad es teiktu, ka ļoti daudzšķautņaina – brīžam skarba, spītīga, citviet nosvērta, rāma un lepna, vietām trakulīga, roķīga. Tāda nepieradināma, varbūt tāpēc tur var noķert citur neizjūtamu brīvības sajūtu. Sajūtu, ka viss ir iespējams," pārdomās dalās Keita.

“Nav tā, ka kurzemnieki būtu ietiepīgi. Viņi apveltīti ar pašcieņu, ar tādu noteiktību. Tā pavisam noteikti ir viena no spilgtākajām īpašībām, ko es redzēju. Lai cik tas paradoksāli varbūt izklausītos, ļoti sirsnīgi cilvēki, pat ja pirmajā brīdī tā neliekas. No sākuma viņi skatās, vēro. Kurzemnieki nav liekulīgi. Viņi ir gana tieši, tādi stingri. Tā arī man ir vislielākā asociācija ar Kurzemi. Kurzemi, domāju, katram ir jāatklāj pašam,"  teic Andžejs.

Komanda, viesojoties pie Ainara Virgas, noskaidros, ar ko īpašs Liepājas roks, Kurzemes vidū, Kandavā, brokastīs baudīs tikko no krāsns izņemtus vietējos Latvijas vīngliemežus, aplūkos Dunalkas barona spocīgās kapenes, par kurām nezinot pat daļa vietējo, ievērojot senas tradīcijas, svinēs Līgo svētkus Košragā, kopā ar Kalnu zaļo raganiņu Nīgrandē atklās, kā izskatās gan ellē, gan paradīzē, bet nokļūstot Mazirbē, uzzinās, ka vētras laikā kuģot jūrā ir drošāk nekā braukt ar motociklu. Vēl viņus sagaida daudzi citi piedzīvojumi dažādās Kurzemes vietās.

Raidījuma Neatklātā Kurzeme piecas sērijas būs skatāmas ik pārnedēļas sestdienās no 13. novembra plkst. 17.30 LTV1 un REPLAY.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja