Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Meklējot cilvēcības seju haosa pilnā pasaulē. Kinoteātrī K.Suns notiks kinoforums Un Vārds tapa filma

Kinoteātrī K.Suns līdz 6. aprīlim notiks 24. kinoforums Un Vārds tapa filma, ko organizē nodibinājums Stunda sadarbībā ar kinokritiķi un starptautiskās ekumeniskās žūrijas locekli Anitu Uzulnieci.

3. aprīlī plkst. 18 būs skatāma režisores Elitas Kļaviņas ievērību guvusī dokumentālā filma Iļģuciema māsas (2022, Latvija). "Iļģuciema māsas ir rāms un iejūtīgs sievietes skatījums uz sievietēm bezizejas situācijā un uz baisu, neatbildamu jautājumu par vardarbības nezūdamību un slogu. Esmu pateicīga režisorei, ka viņa šo tēmu skata bez šoka un drāmas, kā to nereti mēdz darīt mediji, ka neurķējas stāstos, lai tiktu līdz galam, un respektē mirkli, kad sievietes apklust un saka: "Viss, es tālāk neko nestāstīšu"," recenzijā raksta Laura Stašāne.

Trešdien, 3. aprīlī, plkst. 20 būs skatāma režisora Ermanno Olmi filma Leģenda par svēto dzērāju (1988, Itālija). Sēnas krastmala. Kāds svešinieks iedod nejauši satiktam bezpajumtniekam 200 franku ar nosacījumu, lai tad, kad viņš varēs, viņš tos atdod Svētās Terēzes baznīcā. Lai arī mākslā, īpaši kino, alkoholisms bieži tiek attēlots kā ticības pārbaudījums, Olmi šo neredzamo saiti starp reliģisko un sociālo izdevies parādīt emocionāli atturīgā veidā. Parīzes skati, krāsas un noskaņas, muzikālais ietvars (Igora Stravinska komponētās klarnetes skaņas), attēla kontrasti un aktiera Rutgara Hauera tēlojums ir pārliecinošs un ļauj sajust baznīcas un sabiedrības līdzāspastāvēšanu reālistiski taustāmi un ticami. Filma Venēcijas filmu festivālā 1988. gadā saņēma galveno balvu Zelta lauvu un OCIC (Starptautiskā Katoļu kino un audiovizuālā organizācija) balvu.

4. aprīlī plkst. 18 foruma programmā – režisores Nadīnas Labaki filma Kapernauma (2018, Libāna). Kad divpadsmitgadīgajam Zainam jāstājas tiesas priekšā par kāda vīrieša noduršanu, viņš apsūdz savus vecākus par to, ka tie laiduši viņu pasaulē. Skaudrais stāsts pakāpeniski atklāj notikumu cēloņsakarības un eksistences smagumu mūsdienu Beirūtā. Filma ieguvusi Ekumeniskās žūrijas balvu Kannās 2018. gadā.

5. aprīlī plkst. 18 demonstrēs filmu Timbuktu (2014, Francija, Mauritānija), ko uzņēmis Abderrahmane Soissako. Tās darbība norisinās leģendārajā Timbuktu pilsētā, kur daudzveidīgās un senās tradīcijas mīda fanātiski džihādisti. Drāma risinās ap govs nāvi, kas mīļi nodēvēta par "GPS" – atbilstošs simbols valstij, kas ir apmaldījusies. Timbuktu vairs nav noslēpumaina un leģendām apvīta maģiska vieta, bet gan skarba, drūma, nepielūdzama fanātisma un baiļu vieta, jo tuvējā pilsētā visu nosaka un kontrolē džihādisti. Filma ieguvusi Ekumeniskās žūrijas balvu Kannās 2014. gadā.

Forumu Un Vārds tapa filma 6. aprīlī plkst. 15 noslēgs režisora Uģa Bērziņa filma Kalps (2018, Latvija). "Par tādu cilvēku, kāds ir arhibīskaps Jānis Vanags, nevar izmācīties – tas ir dots no augšas, no Dieva. Redzēju, kā Dieva sapnis, tas, kādu Dievs grib viņu redzēt, ir piepildījies, lai kurp viņš ietu. Jo tas ir bijis viņa Ceļš," saka režisors.

Visi kinoseansi ir bezmaksas. Ieeja par ziedojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja