Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Negaidīti sitieni, gaidītas uzvaras. Oskars pasniegšanas ceremonijā triumfē filma CODA

Svētdien Losandželosā norisinājās 94. Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonija. Šajā vakarā par labāko filmu tika nosaukts amerikāņu režisores Šanas Hederes veidotais pieaugšanas stāsts CODA (Child of Deaf Adults), kas ir 2014. gadā tapušās franču filmas La Famille Bélier rimeiks angļu valodā.

Filmas uzmanības centrā ir meitene, vārdā Rūbija, kura ir vienīgā dzirdīgā persona nedzirdīgo ģimenē.

Kad viņu zvejniecības bizness tiek apdraudēts, galvenā varone nonāk krustcelēs starp savu aizraušanos ar mūziku un bailēm pamest vecākus. Kopumā šī ģimenes drāma ieguva trīs zeltītā vīriņa statuetes. Tajā skaitā par labāko adaptēto scenāriju (Šana Hedere) un par labāko aktieri otrā plāna lomā (Trojs Kotsurs). Pirmizrādi šis darbs piedzīvoja pērn Sandensas kino festivālā, kurā izpelnījās vairākas balvas.

Ja filma CODA Amerikas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijā plūca laurus visās kategorijās, kurās tā bija saņēmusi nominācijas, tad vesterns Suņa spēks (The Power of the Dog) šajā vakarā piedzīvoja vairākkārtējas neveiksmes un ieguva tikai vienu Oskaru (12 nominācijās), taču nozīmīgu – jaunzēlandiešu režisore Džeina Kempione tika atzīta par labāko režisori.

Tā ir tikai trešā reize vairāk nekā deviņdesmit gadu ilgajā balvas vēsturē, kad šo apbalvojumu saņem sieviete. Pirms viņas to bija izdevies ķīniešu izcelsmes režisorei Hlojai Žao par filmu Klejotāju zeme (Nomadland, 2020) un amerikāņu režisorei Ketrinai Bigelovai par kinodarbu Sapieris (The Hurt Locker, 2008). Jāatzīmē, ka Džeina Kempione ir vienīgā sieviete, kura uz Oskaru šajā kategorijā pretendējusi divreiz. Iepriekšējā reizē – par ikonisko filmu Klavieres.

 

Biogrāfiski stāsti

Par labāko aktrisi tika nosaukta Džesika Česteina par lomu biogrāfiskajā filmā The Eyes of Tammy Faye, kas vēsta par televaņģēlisti Tammiju Feju Beikeri. Šī varone viņai sagādāja jau trešo nomināciju Amerikas Kinoakadēmijas balvai, kas beidzot ir nonākusi aktrises īpašumā. Par labāko aktieri tika izraudzīts Vils Smits par lomu vēl vienā biogrāfiskajā filmā King Richard par tenisa zvaigžņu, māsu Venusas un Serēnas Viljamsas tēvu Ričardu Viljamsu.

Šajā vakarā Vils Smits uzmanības centrā nonāca ne tikai balvas saņemšanas laikā, bet arī kāda starpgadījuma dēļ – aktieris piecēlās no savas sēdvietas, piegāja pie ceremonijas vadītāja, amerikāņu komiķa Krisa Roka un ieblieza viņam pa seju pēc joka par aktiera sievu Džadu Pinketu Smitu. "Ričards Viljamss bija nikns savas ģimenes aizstāvis," jau savā pateicības runā pēc Oskara iegūšanas sacīja aktieris.

Kategorijā Labākā aktrise otrā plāna lomā laurus plūca Ariana Debose par lomu amerikāņu kino režijas zvaigznes Stīvena Spīlberga veidotajā Vestsaidas stāsta rimeikā, kategorijā Labākais aktieris otrā plāna lomā, kā jau minēts pašā sākumā, uzvarēja Trojs Kotsurs par lomu filmā CODA, kurā viņš sazinās zīmju valodā. Vēl var pieminēt, ka par labāko oriģinālscenāriju tika nosaukts režisora Keneta Branas filmas Belfast  viņa paša sarakstītais scenārijs. Tā ir pieaugšanas drāma, kuru režisors nosaucis par savu "vispersoniskāko filmu", kas seko viena zēna bērnībai Belfāstā.

 

Dvēseles vasara

Par labāko animācijas filmu tika izvēlēts kinodarbs Encanto par kolumbiešu meiteni, kurai jāsaskaras ar skaudro dzīves patiesību, ka viņa ir vienīgā savā ģimenē bez maģiskām spējām. Kategorijā Labākā dokumentālā filma triumfēja režisora Ahmira "Questlove" Tompsona veidotais darbs Summer of Soul, kurš tāpat kā filma CODA pirmizrādi piedzīvoja Sandensas kino festivālā un guva tajā panākumus. Tā vēsta par 1969. gada Hārlemas kultūras festivālu. Par labāko starptautisko filmu balvu saņēma japāņu režisora Rjusukes Hamaguči filma Drive My Car pēc viņa tautieša rakstnieka Haruki Murakami īsstāsta motīviem.

Par labāko dziesmu kļuva dziedātājas un dziesmu autores Billijas Ailišas kompozīcija No Time to Die no tāda paša nosaukuma jaunākās filmas par aģentu Džeimsu Bondu. Par labāko oriģinālmūziku zeltītā vīriņa statuete nonāca pie leģendārā filmu mūzikas komponista Hansa Cimmera par mūziku kanādiešu režisora Denī Vilnēva kinodarbam Dune. Jāatzīmē, ka tieši šī filma šajā vakarā ieguva visvairāk Oskaru – kopumā sešus, ar kuriem tika novērtēti dažādi kino profesionāļi.

Reaģējot uz notiekošo Eiropā, Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonijas laikā tika ievērots klusuma brīdis Ukrainas atbalstam, kas šobrīd saskaras ar iebrukumu savā teritorijā. "Kad redzat, kāds spēks un pašcieņa ir tiem, kas sastopas ar tādiem postījumiem, nav iespējams nebūt aizkustinātam," sacīja Ukrainā dzimusī amerikāņu aktrise Mila Kunisa, kura kopā ar savu vīru Eštonu Kačeru savākuši vairāk nekā 35 miljonus dolāru ziedojumu Ukrainas atbalstam.

Ar visu uzvarētāju sarakstu var iepazīties interneta vietnē oscars.org.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja