Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

No lauku dubļiem līdz Berlināles kristāliem

Renāra Vimbas debija _Es esmu šeit _saņēmusi galveno balvu Berlīnes kinofestivāla jauniešu filmu konkursā

Paldies filmas komandai, bez kuras tā nebūtu iespējama, - savā pateicības runā lakonisks bija režisors Renārs Vimba, kurš par debijas pilnmetrāžas spēlfilmu Es esmu šeit 66. Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla konkursa programmas Generation kategorijā 14plus saņēma galveno balvu Kristāla lācis. "Šī filma spēj radīt spēcīgus un izteiksmīgus tēlus, neskatoties uz rezervētajiem dialogiem un ieturētajiem aktierdarbiem. Pateicoties pārliecinošajam galvenās varones portretējumam, mēs varējām kopā ar viņu doties ceļojumā, kas aizkustinoši atklāj pašnoteikšanās, spēka un atbildības meklējumus," teikts Generation 14plus žūrijas pamatojumā.

"Nav ko koķetēt - visiem režisoriem ir nepieciešama atzinība un sajūta, ka viņa filma kādam ir vajadzīga," intervijā ar KDi vēl pirms Berlīnē notikušās pasaules pirmizrādes atzina režisors (konkursa programmai Generation šogad bija pieteikts vairāk nekā 2000 filmu). Vietējie skatītāji viņa darbu varēs novērtēt no 26. februāra, kad tas būs skatāms Latvijas kinoteātros.

Ar filmas Es esmu šeit starptautisko apriti nodarbojas Vācijas kompānija Pluto Films. "Tā nodrošinās gan filmas tālāko izplatīšanu festivāliem, gan arī tās pārdošanu dažādām pasaules teritorijām," atklāj viena no producentēm Alise Ģelze no studijas Tasse Film (šis darbs ir tapis ar Nacionālā kino centra, Valsts kultūrkapitāla fonda un ES programmas Radošā Eiropa - MEDIA finansiālo atbalstu).

"Tas ir milzīgs izrāviens filmas komandai un bonuss režisoram un galvenās lomas atveidotājai viņu turpmākajā daiļradē," uzskata Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma. Viņa akcentē Latvijas filmu veidotāju jaunās paaudzes lielo potenciālu un prasmi strādāt starptautiskā komandā, bez kuras ir grūti iedomājams mūsdienu kinematogrāfs.

Šis ir otrais Berlināles Kristāla lācis Latvijas kinovēsturē. 1995. gadā šo prestižo balvu konkursa programmas Generation kategorijā Kplus īsfilmu sadaļā saņēma režisors Nils Skapāns par animācijas darbu Lidojam?! no seriāla Munks un Lemijs. Ļoti veiksmīgs izrādījās arī 2013. gads, kad šajā pašā kategorijā Kplus žūrijas atzinību izpelnījās Ēvalda Lāča animācijas filma Eži un lielpilsēta un Jāņa Norda spēlfilma Mammu, es tevi mīlu (jāpiemin, ka arī šī darba producente ir Alise Ģelze).

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 22. februāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja