Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Padomju cilvēka fenomens trīsdesmit gadu pēc PSRS sabrukuma. Uz ekrāniem iznāks filma Homo Sovieticus

23. augustā plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace notiks režisora Ivo Brieža dokumentālās filmas Homo Sovieticus pirmizrāde. Tā vēsta par padomju cilvēku trīsdesmit gadu pēc PSRS sabrukuma

1991. gads bija pagrieziena punkts Eiropā un pasaulē, tam pat tika dots apzīmējums Vēstures beigas. Šajā gadā Baltijas valstis atguva un nostiprināja savas neatkarīgās valstis un sabruka PSRS impērija. XX gadsimta pēdējās impērijas gala liecinieki bija vairākas paaudzes, kuru dzīves, uzskatus un vērtības ietekmēja šis laiks. 

Ir pagājuši trīsdesmit gadi, un režisors Ivo Briedis kopā ar scenāristi Ritu Rudušu bijušajā Padomju Savienībā satiek savus vienaudžus, kuri PSRS sabrukuma brīdī bija jaunieši un šo vēsturisko mirkli uztvēra kā savas dzīves scenāriju. 

Lai arī pastāv uzskats, ka trīsdesmit gadu jeb vienas paaudzes nomaiņas laikā mainās politiskā kultūra, pēdējos gados redzam, ka padomju argumenti apzināti tiek izmantoti mūsdienu politisko ideoloģiju stiprināšanai un veidošanai gan bijušajās padomju bloka valstīs, gan citur pasaulē. "Padomju cilvēka" fenomens ir kļuvis par sava veida vīrusu, kas daudziem ļauj aizbēgt un patverties pagātnē.

Filmas veidotāji tiekas ar saviem vienaudžiem Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Armēnijā un Čehijā. Šie cilvēki, brūkot Padomju Savienībai, 1991. gadā tika uzaicināti uz tā laika centrālo televīziju, lai Vladimira Poznera vadībā diskutētu – būt vai nebūt Padomju Savienībai. Režisors Ivo Briedis un scenāriste Rita Ruduša tiekas ar cilvēkiem, kuri ilgojas pēc dzīves Padomju Savienībā un ekspertiem – Anni Aplbaumu un Ļevu Gudkovu, kuri pētījuši homo sovieticus fenomenu.

Ivo Briedis homo sovieticus raksturo kā cilvēku, kas ir tik labi pielāgojies totalitārismam, ka nespēj eksistēt citā politiskā iekārtā. Šie cilvēki visbrīvāk jūtas tieši nebrīvē. Vispirms viņi bija sociālās inženierijas produkts, vēlāk kļuva par viltīgiem vergiem, kas izvairās no jebkādas atbildības. 

Filma Homo Sovieticus ir Latvijas studijas Mistrus Media (producenti Gints Grūbe, Elīna Gediņa-Ducena), Lietuvas studijas Monoklis (producente Jurga Gluskiniene) un Čehijas studijas Frame Films (producente Jitka Kotrlova) kopražojums. Galvenais operators ir Mārtiņš Jurevics, montāžas režisori – Tomašs Elšīks (Čehija) un Toms Krauklis, mūzikas autors – Martins Bjalobžeskis (Lietuva).

Filma jau izrādīta starptautiskajā cilvēktiesību dokumentālo filmu festivālā One World Prāgā un septembrī tiks demonstrēta starptautiskajā kino festivālā Astra Film Rumānijā. Festivālā Artdocfest 7. septembrī kinoteātrī Splendid Palace notiks filmas seanss angļu valodā.

Kino apmeklētājam ir jābūt derīgam Covid-19 vakcināciju vai izslimošanu apliecinošam sertifikātam. 

Filmas video rullītis ir skatāms šeit

Informācija: www.splendidpalace.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja