Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Raiņa un Aspazijas vasarnīca uzsāk kinolektoriju ciklu

Šajā rudenī Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Jūrmala, Jāņa Pliekšāna iela 5/7) piecos kinolektorijos kopā ar kino zinātnieku Agri Redoviču un aktieriem apmeklētāji aicināti skatīties dokumentālā inscenējuma žanra aizsācēja Latvijā, režisora un operatora Rodrigo Rikarda (1941–2014) filmas par Raini un Aspaziju, informēja Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Astra Kacena.

Ceturtdien, 14. septembrī, plkst. 17.00 kinolektoriju ciklu aizsāks filma Aspazija (2001), kurā dzeju un Aspazijas dienasgrāmatas lasa aktrise Dita Lūriņa. Pirms filmas – kino zinātnieka Agra Redoviča un literatūrzinātnieces Gaidas Jablovskas saruna par Aspaziju.

Turpmākajos četros kinolektorijos tiks demonstrētas filmas Rainis četras sērijas, katrā reizē pa vienai. Filmā galvenajā lomā ir aktieris Juris Strenga, kurš iejūtas gan stāstnieka un gida lomā, gan arī iespēlē pa citātam no klasiskajiem dzejnieka tekstiem. Aspazija filmās vairāk parādās tikai kā dialoga partnere Rainim. Pirmajās divās filmās dzejnieces lomā ir Vizma Kvēpa, pēdējās divās – Māra Zemdega.

Ceturtdien, 28. septembrī, plkst. 17.00 Rainis. Man apkārt trimdas aukstais tuksnesis… (1985). Kinolektorijā piedalās kino zinātnieks Agris Redovičs un Raiņa un Aspazijas muzeja pētnieks Jānis Zālītis.

Ceturtdien, 12. oktobrī, plkst. 17.00 Rainis. Vētras sēja (1986). Kinolektorijā piedalās Agris Redovičs un filmas aktrise Vizma Kvēpa.

Ceturtdien, 26. oktobrī, plkst. 17.00 Rainis. Kastaņola (1988). Kinolektorijā piedalās Agris Redovičs un filmas aktieris Juris Strenga.

Ceturtdien, 9. novembrī, plkst. 17.00 Rainis Sudrabota gaisma. 1920–1929 ( 1989). Kinolektorijā piedalās Agris Redovičs.

Kinožurnāliste Kristīne Matīsa rakstā Dokumentālais Rainis, cik nu tas iespējams stāsta par divām noslēdzošajām filmām: "Abu pēdējo filmu galvenais attēla krāšņums ir ceļojumu ainavas, jo kino grupa trešajā filmā dodas pa Raiņa pēdām uz Šveici, ceturtajā – uz Izraēlu un Ēģipti. Interesanti, ka Rikarda tetraloģija stāsta ne tikai par Raiņa dzīvi, bet arī par laiku, kurā tapusi katra filma, – līdz ar atmodu paveras jaunas iespējas. Rodrigo Rikarda filmas ir lielisks palīgmateriāls skolu programmai – citāti no Jāzepa un viņa brāļiem, Uguns un nakts un citiem literatūras darbiem daudz labāk kļūst uztverami, ja it kā dabiski piedzimst no konteksta, no Raiņa sajūtām un dzīves apstākļiem konkrētā darba rakstīšanas laikā."

Rodrigo Rikards dzimis 1941. gada 20. septembrī Rīgā. Beidzis 2. Rīgas vidusskolu, pēc vidusskolas beigšanas 1960. gadā uzsāka darbu Latvijas Televīzijā, kas kļuva par pirmo un vienīgo Rikarda darba vietu.

1967. gadā ar izcilību beidzis Vissavienības Valsts kinoinstitūtu Maskavā ar filmu Pusstunda Latvijā, kas bija pirmā krāsainā filma Latvijas Televīzijā. Savā radošajā mūžā Rodrigo Rikards uzņēmis vairāk nekā simt filmu par Latvijas kultūras mantojumu un dižākajām personībām, tostarp Leonīdu Vīgneru, Zentu Mauriņu, Oskaru Kalpaku, Aspaziju un Krišjāni Baronu. Arī filmu Sirdsdaugava, kas tapa 1987. gadā kā protests pret Daugavpils HES būvniecību. 1995. gadā Rodrigo Rikards nodibinājis Vizuālo mākslu studiju Scilla.

Par nopelniem filmu mākslā saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni.

 

 

Ieejas maksa: 2 eiro; skolēniem, studentiem senioriem: 1,50 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja