Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Āmura sitienu ritmā

Jūlija sākumā Rīgā Dienvidāfrikas režisora vadībā kritis Berlīnes mūris

Pļavā iepretim mūsdienu kultūras centram Sapņu fabrika jūlija sākumā tika filmēta Berlīnes mūra krišana. "Liels pūlis mēģināja tikt pāri/ cauri sienai. Viņi kliedza un gavilēja," iepriekšējās dienas notikumus atceras producents Sergejs Serpuhovs no studijas Baltic Pine Films, kas nodarbojas ar ārvalstu reklāmu un dažādu kinoprojektu filmēšanas procesa organizēšanu Latvijā. "Brīžiem filmēšanas laukumā varēja redzēt pat asaras, jo mūsu radošajai komandai bija izdevies radīt tādu gaisotni, ka cilvēki sajuta šo vēsturisko brīdi," uzskata producents, ar kuru mēs tiekamies otrajā filmēšanas dienā, kad pie Berlīnes mūra tiek uzņemti cilvēku tuvplāni.

Īpaši šim gadījumam latviešu un lietuviešu mākslinieki ir izveidojuši 30 metru platu sienas butaforiju; vienu tās daļu ir paredzēts nogāzt. "Patlaban tiek rakstīta skaņa," paskaidro Sergejs Serpuhovs, kad atskan āmura sitieni pa Berlīnes mūra imitāciju.

Atkalredzēšanās prieks

Filma būs stāsts par kādu vācu vīrieti, kuru siena savulaik izšķīrusi no viņa mīļotās sievietes. "Viņam paveicās vairāk – viņš palika Rietumu pusē," norāda studijas Baltic Pine Films pārstāvis. Topošās filmas darbība risinās 1989. gada 9. novembra vēsturisko notikumu fonā, tie galvenajam varonim ļauj piedzīvot atkalredzēšanās prieku. Taču filmēšanas laukumā jūlija saule cepina kā uz pannas. "Mēs šeit burtiski kūstam," atzīst Sergejs Serpuhovs un piebilst, ka nākamās lokācijas būs Rīgas ielas un dzīvokļi.

Viņš stāsta, ka pilsēta ārvalstu režisorus un producentus piesaista ar savu izcilo arhitektūru un var atveidot dažādas Eiropas metropoles. "Mēs sekojam līdzi galvenā varoņa ceļam – viņš dodas ārā no mājām, iet pa Rietumberlīnes cilvēku pilnajām ielām un tuvojas mūrim," notikumu gaitu atklāj producents. Šī piedzīvojuma noslēgumā varonis nokļūst Austrumberlīnē, kur notiek abu mīlētāju emocionālā tikšanās. Filmēšana Latvijā kopumā ilga piecas dienas.

"Šis bija diezgan sarežģīts projekts, kuram mēs gatavojāmies divus mēnešus," teic studijas Baltic Pine Films pārstāvis. Savus spēkus šajās dienās apvienoja Latvijas un Lietuvas kino profesionāļi, par kuru saskanīgo sadarbību producents ir pārliecinājies citos kopīgi realizētajos darbos. "Mūsu jomā tā ir ierasta prakse," par strādāšanu vienā komandā ar dienvidu kaimiņiem saka Sergejs Serpuhovs, kad garām mums paiet Austrumvācijas robežsargu formā tērpts vīrietis.

Šajā projektā iesaistījušies daudzi vietējie aktieri: Dainis Gaidelis, Gatis Gāga, Mārcis Lācis, Kārlis Neimanis, Romāns Bargais, Kirils Zaicevs, Anta Aizupe, Karīna Lučiņina un citi. Turklāt filmas uzņemšanas vajadzībām ar sludinājumu tika sameklēti aptuveni 800 masu skatu dalībnieku. "Mēs piesaistām brīvprātīgos, kurus interesē filmēšanas process un kuri grib izrauties no rutīnas un piedzīvot kaut ko atšķirīgu," atklāj studijas Baltic Pine Films pārstāvis.

Konkurence ir nežēlīga

Pašu filmas uzņemšanas procesu diriģēja Keiptaunā dzimušais Dienvidāfrikas režisors Kims Geldenheiss, kurš šai profesijai pievērsies 1995. gadā, līdz tam veiksmīgi darbojies kā modes fotogrāfs. "Kims ātri vien ieguva patiesi konceptuālu darbu un spēcīgas grafiskās tēlainības radītāja reputāciju," raksta www.academyfilms.com. Par režisora lielāko līdzšinējo panākumu ir kļuvusi sociālā reklāma Selinah, par kuru viņš ir saņēmis vairākas nozīmīgas balvas. Meklējiet YouTube!

Uz jautājumu, vai sadarbība ar Dienvidāfrikas komandu atšķīrās no citiem projektiem, Sergejs Serpuhovs atbild, ka ikvienam darbam ir sava specifika un sastrādāšanos nosaka partneru izpratne par reālajiem plānošanas procesiem. "Ar viņiem bija viegli, jo viņi ciena mūsu noteikumus," atzīst producents, kurš pats ar ārvalstu projektu piesaistīšanu Latvijā nodarbojas vairāk nekā 12 gadu. "Konkurence ir nežēlīga," situāciju Austrumeiropas tirgū raksturo Sergejs Serpuhovs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja