Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

ASV laikraksti slavē Baumanes animācijas filmu Akmeņi manās kabatās

Drīz pēc pirmizrādes Rīgā, filma Akmeņi manās kabatās piedzīvojusi pirmizrādi arī Ņujorkā un izpelnījusies slavinošas atsauksmes lielākajos ASV dienas laikrakstos USA Today un _The New York Times, _informēja režisores pārstāve Liene Ančupāne. Kritiķi atzinīgi izsakās par filmas humoru, vitalitāti un  delikāto veidu, kādā autore runā par sarežģītām un ļoti personīgām problēmām.

"Latvijā dzimusī māksliniece un animatore Signe Baumane savā jaunajā filmā ar humoru, smalkumu un pārsteidzošu animācijas tehniku pēta ģimenes mentālo problēmu vēsturi (aprakstot arī savu personīgo cīņu ar to). Baumanes aizrautība un talants ir aizgrābjoši, filma ir lielisks neatkarīgā kino paraugs," izdevumā USA Today raksta Vitnija Matesone.

"Signe Baumane mums piedāvā tiešu, pārsteidzošu un asprātīgu filmu, kas caur viņas ģimenes vēsturi pēta depresijas tumšās dzīles. Baumanes gandrīz muzikāli izteiksmīgās balss pavadībā šī ar roku zīmētā animācijas filma ataino vecmāmiņas un citu ģimenes locekļu cīņu ar neprātu, stāsts tiek izstāstīts caur nesaudzīgu psiholoģisko procesu analīzi, ar ironiju un paskarbu humoru. Brīnumainā kārtā filma nevienā brīdī nekļūst drūma, lielā mērā pateicoties autores pārsteidzošajai atklātībai," laikrakstā The New York Times vērtē Nikolass Rapolds.

USA Today un The New York Times ir divi no trim lielākajiem Amerikas dienas laikrakstiem, to ikdienas tirāža ir vidēji viens līdz divi miljoni eksemplāru. Filma Akmeņi manās kabatās iekļauta arī kritiķu izlasē Critics' picks, pie filmām, ko tie īpaši iesaka noskatīties lasītājiem.

Kinoindustrijas vadošie mediji, tādi kā The Hollywood Reporter, The Variety un Screendaily par filmu atzinīgas recenzijas publicēja jau pēc pasaules pirmizrādes nozīmīgajā Karlovi Vari festivālā, kur tā saņēma divas balvas - Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu un Ekumēniskās žūrijas īpašo balvu. Kritiķi slavēja Signes Baumanes tēlaino un krāšņo rokrakstu, kas tikai animācijai iespējamā veidā sapludina reālās dzīves stāstu ar sirreālu iedomu pasauli, kā arī īpašu asprātību un drosmi, risinot tādas sarežģītas tēmas, kā sievietes vieta sabiedrībā un mentāli izaicinājumi, par kuriem skaļi runāt nav pieņemts.

Animācijas filma pieaugušajiem Akmeņi manās kabatās ir  patiesos notikumos balstīts stāsts par piecām autores dzimtas sievietēm, Signi pašu ieskaitot - viņu cīņu ar dzīves pārbaudījumiem, depresiju un neprātu. Filmā Latvijas vēstures peripetijas savijas ar  personīgiem pārdzīvojumiem un stāstiem par ģimenes noslēpumiem, mīlestību un laulību. Filma Akmeņi manās kabatās ir ASV un Latvijas kopražojums, kas top ar Nacionālā Kino centra finansiālu atbalstu, un no Latvijas puses to kopproducē Studija Lokomotīve. Filmu šogad plānots pieteikt Amerikas Kinoakadēmijas balvai Oskars.

Režisore, scenāriste un māksliniece Signe Baumane kopš 1995. gada dzīvo Ņujorkā un ir vienīgā Latvijas režisore, kas ir ASV Kino Akadēmijas biedre. Viņas veidotās animācijas īsfilmas ir tikušas demonstrētas vairāk nekā 200 festivālos visā pasaulē. Pēc filmas Amerikas pirmizrādes Ņujorkā sekos seansi Sietlā, Čikāgā, Bostonā un citur ASV.

Akmeņi manās kabatās vēl arvien skatāma Kino Citadele un Splendid Palace Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja