Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Berlināle – jau 65. reizi. Šoreiz Vendersa zīmē

Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla starts tradicionāli nozīmē jaunu kino gada sākumu – šis ir būtiskākais Eiropas kino pasākums, kas izskan kā starta šāviens kārtējam kino gadam, kaut arī pāri okeānam – ASV – formāli vēl nav pavilkta trekna svītra iepriekšējam gadam. (Kā zināms, "svītras pavilkšana" Losandželosā notiks 22. februārī, kad tiks pasniegti Amerikas Kinoakadēmijas Oskari.)

Savukārt 65. Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls norisināsies no 5. līdz 15. februārim, piedāvājot plašu un vērienīgu programmu, kas tiks strukturēta konkursa programmā un citās filmu skatēs (Panorāma, Dokumentālā kino panorāma, retrospektīvās skates, bērnu filmu konkursa skate u. c.). Festivāla mērogs ir milzīgs, un tā popularitāte gan skatītāju, gan profesionāļu vidū ir liela – 500 filmu, 300 000 pārdoto biļešu, tātad skatītāju, teju 4000 žurnālistu utt.

Laikus nosvinējām

Jāatzīmē, ka īpaša šā gada Berlīnes festivāla daļa būs veltīta vācu režijas klasiķa Vima Vendersa godināšanai, piedāvājot arī viņa filmu retrospektīvu skati. Vima Vendersa viesošanās Rīgā pērnā gada nogalē daudziem kino cienītājiem vēl ir spilgtā atmiņā, gluži tāpat kā Vendersa filmu programma. (Arī viņa unikālās, LNB notikušās lekcijas ieraksts ir pieejams joprojām www.nfc.gov.lv). Būtībā – Rīgā laikus uzsākām svinēt izcilā režisora Vima Vendersa septiņdesmitās jubilejas gadu – šīs svinības pasaules mērogā aizsāks tieši Berlīnes festivāls. Venderss Berlīnē saņems arī Zelta lāci par mūža ieguldījumu. Pasaules pirmizrādi piedzīvos arī viņa jaunākā filma Every Thing Will Be Fine/Viss būs labi, kurā piedalās Džeimss Franko, Šarlote Geinsbūra un Reičela Makadamsa. Filma aizsākas ar pēkšņu traģēdiju – rakstnieks, ko tēlo Džeimss Franko, pēc ģimenes ķildas nejauši sabrauc bērnu. Viņa un viņa tuvāko dzīve nekad vairs nebūs tāda, kāda tā bijusi līdz tam.

Berlīnes kinofestivāla konkursa programmā tiks izrādītas 23 filmas – šo filmu veidotāju vidū ir daudzi pasaulē atzīti režisori. Piemēram, vācu režisors Verners Hercogs, kurš konkursā piedalās ar ASV veidoto filmu The Queen of the Desert/Tuksneša karaliene. Intriģējoši, ka pēc ilgāka laika liela Eiropas festivāla konkursā ir akceptēta savdabīgā britu režisora Pītera Grīneveja filma Eizenšteins Gvanahvato/ Eisenstein in Guanajuato. Filma par Rīgā dzimušo pasaules režijas ģēniju Sergeju Eizenšteinu sola būt provokatīva gan formā, gan saturā. Tās veidošanā piedalījusies arī Latvijas filmu studija Rija, animācijā atdzīvinot Sergeja Eizenšteina oriģinālzīmējumus. Filmas pasaules pirmizrāde – 11. februārī kinoteātrī Berlinale Palast.

Festivāla intrigas

Par Berlīnes kinofestivāla atklāšanas filmu ir izvēlēta atzītās spāņu režisores Izabellas Koksē melodrāma Nobody Wants the Night/Neviens negrib nakti, kuras darbība norisinās XX gs. sākumā Grenlandē. Galvenajā lomā ir filmējusies franču aktrise Žiljeta Binoša. Par festivāla intrigu uzskatāma amerikāņu autorkino klasiķa, unikāla režijas rokraksta īpašnieka Terenca Malika (Dzīvības koks u. c.) filma Knight of Cups/Kausu bruņinieks. Maliku droši var dēvēt par vienu no ASV izaicinošākajiem, arī nekomerciālākajiem režisoriem, kurš savā jaunajā darbā piedāvās stāstu par Losandželosā dzīvojošu scenāristu, tā apsēstību ar slavu un sevis meklējumiem amerikāņu kino biznesa sistēmā. Galvenajās lomās gan ir uzaicināti aktieri ar Holivudas zvaigžņu statusu – Kirstjens Beils un Natālija Portmane. Intriģējoša solās būt arī britu aktiera un režisora Keneta Branaga pasaku filma Cinderella/Pelnrušķīte, kura Berlīnē piedzīvos pasaules pirmizrādi, taču tiks demonstrēta ārpus konkursa programmas.

Konkursa programmā ietverta arī atzītā un politiski represētā Irānas režisora Džafara Panahi darbs Taxi/Taksometrs, vidējās paaudzes vācu režisora Andresa Drēzena filma As We Were Dreaming/Kā sapnī, krievu autora Alekseja Germana filma Under Electric Clouds/Zem elektriskajiem mākoņiem u. c.

Festivāla ietvaros notiks arī Eiropas kino tirgus, kas ir viens no vērienīgākajiem kinoindustrijas notikumiem Eiropā. Tajā piedalīsies arī Latvijas kino pārstāvji. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja