Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Bērnu un jauniešu žūrijas eksperti dod priekšroku tulkojumiem

Pagājušās nedēļas nogalē Ķīpsalas izstāžu centrā notika Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmas _Bērnu un jauniešu žūrija 2014 _noslēguma pasākums Lielie lasīšanas svētki, tajā tika noskaidroti pērnā gada populārākie darbi dažāda vecuma lasītāju vidū. Uzvarētāji savā īpašumā ieguva šokolādes grāmatas.

Lasītāji vecumā no pieciem līdz astoņiem gadiem visvairāk nobalsojuši par angļu autora un mākslinieka Roba Skotona darbu Runcis Puncis (The White Book). "Cik lasīju, tik smējos," savas simpātijas pret šo grāmatu atklāja arī tulkotāja Ruta Svaža. Trešajā vietā ierindojies Jura Zvirgzdiņa stāsts par Rīgu Ahoi! Plūdi Daugavā (Zvaigzne ABC), kas kļuvis par vispopulārāko latviešu autora darbu šajā vecuma grupā.

Bērnu un jauniešu žūrijas eksperti no deviņiem līdz 10 gadiem devuši priekšroku krievu rakstnieka Eduarda Uspenska grāmatai Tēvocis Fjodors, suns un kaķis (Zvaigzne ABC), kas varētu būt labi pazīstams arī viņu vecākiem ("Tas esmu es, pastnieks Pečkins. Atnesu jums paciņu"). Tāpat kā jaunākajā grupā trešo vietu ieguvis pašmāju autora darbs – Ulda Ausekļa dzejoļu krājums Man ir Runcis Francis (Jumava).

Lasītāji vecumā no 11 līdz 14 gadiem pirmajā vietā ierindojuši arhitektes, ciguna instruktores un latviskās dzīvesziņas pētnieces Maritanas Dimsones pirmo grāmatu – fantāzijas romānu Rozā kvarca brālība (Dienas grāmata), kura turpinājumu var gaidīt šī gada rudenī. Trešajā vietā iekļuvis vēl viens latviešu autora darbs – Māra Runguļa vēsturiskais detektīvstāsts Lapsu kalniņa mīklas (Liels un mazs).

Bērnu un jauniešu žūrijas eksperti vecumā no 15 gadiem un vecāki par savu favorītu izvēlējušies amerikāņu rakstnieka Rensoma Rigsa romānu Mis Peregrīnes nams brīnumbērniem (Zvaigzne ABC). «Man patīk šausmīgas grāmatas, kuras tomēr nav tik šausmīgas, lai pēc to lasīšanas nevarētu iemigt,» par šo grāmatu saka lasītāja Merita (no žūrijas tvitera konta). Ierastajā trešajā vietā palicis pašmāju autora darbs – debitanta Visvalža Voldemāra Jākobsona jeb ViVo Noljāras kristāli (Zvaigzne ABC). «Tik daudz šokolāžu!» iesaucās apgāda pārstāve.

Savukārt vecāku žūrija lēmusi par labu latviešu rakstnieces Māras Zālītes autobiogrāfiskajam romānam Pieci pirksti (Mansards), kas pagājušajā gadā saņēma Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā Labākais prozas darbs.

Bērnu un jauniešu žūrijā piedalījās vairāk nekā 18 tūkstošu lasītāju no Latvijas un latviešu diasporas centriem pasaulē, rosinot lasītprieku 700 bibliotēkās un skolās. Vairāk informācijas par šo lasīšanas veicināšanas programmu – interneta vietnē www.lnb.lv. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja