Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dzintaram Dreibergam - trīs dokumentālo filmu pirmizrādes

Dokumentālā kino režisors Dzintars Dreibergs smejas, ka viņam patīk tā lēni un pamatīgi strādāt, bet nu sanācis, ka atšķirībā no citiem, kam "cāļus skaita rudenī", viņam vasaras sākumā ir veselu trīs filmu pirmizrādes.

Nesen kinoteātrī Forum Cinemas tika pieteikta filma VEF 54. sezona. Pagājusī sezona vefiņam bija ļoti veiksmīga, un, tā kā basketbols pašam Dzintaram ir tuva tēma, tad tika realizēta ideja parādīt sportu "no otras puses" - ne tikai tās, ko redz skatītāji. "Bijām treneriem un spēlētajiem blakus viņu ikdienā, pārdzīvojumos un parādījām, ka basketbols ir gan grūts darbs, gan sirdslieta. Esam apzinājuši arī visus pieejamos arhīvus un velkam paralēles ar dažādiem laikiem VEF komandā," stāsta Dz. Dreibergs, kurš piedalījies arī mākslas filmas Sapņu komanda 1935 filmēšanā.

Pēc pāris nedēļām notiks arī viņa dokumentālās filmas Nāc ar mani padejot pirmizrāde. Filmas pirmsākums - vairāk nekā pirms trim gadiem, jauniešu dziesmu un deju svētku noskaņā. Siguldas deju kolektīvs Vizbulīte bija tik drosmīgs, ka atsaucās režisora priekšlikumam ļauties kameras klātbūtnei, un dejotāju prieki un bēdas, emocijas un pārdzīvojumi filmā nu tikuši vispārināti. "Viņiem jau ir 18, viņi tik tikko pabeiguši skolu, bet vēl nav pieņemti nākamajās. Tā viņiem likās kā pēdējā brīvā un skaistā dzīves vasara, gluži tāpat kā ļoti daudziem citiem, kas piedalījās šajos svētkos," stāsta režisors. "No indivīda pārvērsties par masu - katra jaunieša unikālie un īpašie pārdzīvojumi pārvēršas par kopīgiem svētkiem, kopīgu pārdzīvojumu, kopīgām bailēm un apjukumu, kā izvēlēties pareizo nākotnes ceļu," Dzintars teic. Viņš pats skolas laikā gan nav bijis dejotājs. "Filmas producente Inga Praņevska bija dejojusi. Man un operatoram tā bija jaunatklāsme, bija ļoti interesanti visu izzināt." Filmas veidotāji dejotāju ikdienu rāda bez pompozitātes un piepušķošanas. "Esmu priecīgs, ka pēc filmas noskatīšanās daudzi uzreiz sagrib dejot. Kad man būs bērni, es noteikti gribēšu, ka viņi dejo," piebilst Dzintars.

Jūnijs pirms Jāņiem būs īstais laiks, lai noskatītos arī trešo Dz. Dreiberga jauno filmu - izrādes Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās kinoversiju. Par šo izrādi Valmieras teātrī Viesturs Meikšāns saņēma balvu kā labākais režisors. "Man izrāde ļoti patika, un izdomājām, ka varētu to nofilmēt pavisam savādāk. Scenogrāfs Reinis Suhanovs uztaisīja ceturto sienu, un ar operatoru Valdi Celmiņu dzīvojām telpā, kamera staigāja brīvi līdzi notikumiem," stāsta Dzintars. Viņš cer, ka pēc filmas pirmizrādes, kas notiks Valmierā, to pēcāk izrādīs arī brīvdabā.

Kamēr vienas filmas piedzīvo pirmizrādes, paralēli Dzintaram jau top citas. Lonē tiek filmēts Kapitālisms laukos. "Ciematā, kurā ir 200 iedzīvotāju, ir 40 uzņēmumu. Strādā un plaukst. Tad nu meklējam atbildi - kāpēc?" stāsta režisors un saka, ka par ideju trūkumu nevarot sūdzēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja