Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jāņa Baltvilka balvu saņēmuši Kārlis Vērdiņš un Anna Vaivare

Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā šodien pasniegta Kārlim Vērdiņam, bet balva bērnu grāmatu mākslā - Annai Vaivarei, aģentūru LETA informēja balvas organizatoru pārstāve Alīse Nīgale.

Vērdiņš balvu saņēma par dzejoļu grāmatu Tētis, kurā, "ģimenes attiecību tēlojuma centrā izvirzot tēti, emociju un intonāciju daudzveidība, īpaši labsirdīgais humors, ironija un groteskie pārspīlējumi, uzrunā dažādu vecumu lasītāju, arī pusaudzi, valdzina ar dzīves patiesuma elpu un rosina sajust un apzināties svarīgāko - savstarpēju uzticēšanos un mīlestību".

Savukārt Vaivarei balva tika piešķirta par ilustrācijām Leona Brieža dzejoļu grāmatai Saputrotā putra, kuras "estētiski saliedētajā veidolā noturas ievērojama tēlu, noskaņu un ainu daudzveidība, kā arī dažādu paaudžu vērtības".

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir Somijas dzejniece Heli Lāksonena, bet balvu par viņas dzejoļu grāmatas Piec ait kalns augstā profesionālā līmenī veiktu atdzejojumu, somu valodas dienvidrietumu dialektā atjautīgi tēlotās situācijas un dialogus atveidojot ar latviešu valodas lībiskā dialekta Vidzemes izloksnes palīdzību, saņēma Guntars Godiņš.

Latvijas valsts mežu balvu Jaunaudze ieguva māksliniece Vivianna Maria Staņislavska par debiju grāmatu mākslā, veidojot ekspresīvu un mūsdienīgu dizainu un ilustrācijas Ievas Samauskas dzejoļu grāmatai Skaļā klase.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju. Jaunaudze laureāts saņēma naudas prēmiju 900 eiro apmērā.

Portāla Delfi lasītāju simpātiju balsojuma balvu saņēma Rutas Svažas un Dāvja Ozola grāmatas Runča vakariņas izdevējs - apgāds Mansards.

Konkursa žūriju šogad veidoja Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, bērnu literatūras pētniece Dace Bargā, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Juris Petraškevičs, kultūras žurnāliste Santa Remere un divi daudzbērnu tēti - arhitekts Uldis Lukševics un žurnālists Ansis Bogustovs.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004.gada, bet kopš 2008.gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja