Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kā pieradināt pūķi

Holivuda ķērusies pie skandināvu mītiem - šoreiz veiksmīgi

Skandināvu kultūras un vēstures nopietnie pētnieki droši vien atrodas pilnīgā ārprāta stāvoklī, ja ne komā, bet tas nu ir noticis - kopš R. Zemeka glīti nofilmētās ziemeļnieku mitoloģiskās briesmones plikās astainās Endžijas Džolijas (mākslas filma + multfilma = m/f Beovulfs) studija DreamWorks vēlreiz ķērusies pie skandināvu vēstures rēgiem un datoranimācijas + 3D formātā atdzīvinājusi veselu baru vikingu, kuru mīļākais hobijs, protams, ir viņu dzīvi traucējošo drakonu medīšana (par citiem asiņainajiem vikingu darbiņiem, sevišķi starptautiskā tūrisma jomā, bērniem no sešu gadu vecuma domātajā filmā, paldies Dievam, tiek klusēts).

Taču, tā kā šī ir labsirdīga pasaka ar zināmu morāles bonusu, mums ir nepieciešams varonis. Un tāds ir Ikings - visai apnicīgs, lai neteiktu - kaitinoši nejauks -, tīņa tips, kurš mūžīgi visiem maisās pa kājām, tēlo nez kādu tur superzinīti, tomēr filmas laikā, nešaubieties ne mirkli, pierādīs savas dvēseles cēlumu un nodemonstrēs īsto - labo - seju. Un saņems pat obligāto skandināvu blondīnes skūpstu jeb buču finālā.

Pieradināt drakonu

Jo tieši Ikings būs tas, kurš spēs un pratīs "pieradināt drakonu". Skarbajās ziemeļu zemēs, kur 10 mēnešus gadā no gaisa krīt visādas baltas un aukstas draņķības, savs privātais ugunsspļāvējs drakoniņš ir kas vairāk par lidojošas gāzes plīts, šķiltavu un termoelektrocentrāles apvienojumu! Drakona pieradināšana - tas ir kā atomelektrostacijas iegādāšanās.

Drakons Bezzobītis no visbriesmīgākās - nakts fūriju - cilts, protams, ir sava veida kroplītis, citādais, un arī atrasts viņš tiek laikā, kad drakons tāds mīlīgs kurkulis vien ir - ko tad tikko no olas izšķīlies drakonu zīdainis spēj vikingu jauneklim nodarīt? Tikai paaugušies drakoni, rakari tādi, sāk zagt aitas un apgrauzt vikingiem kājas (pūķīšu iecienītākā delikatese - kā Lido vistu spārniņi).

Taču starp abiem bioloģiskajiem radījumiem dzimst kas vairāk nekā tradicionālais saimnieka un suņa attiecību modelis. Ikings nenogalina mazo, jocīgo, melno drakonēnu, kā to būtu darījis jebkurš cits vikingu bērns, jo tā viņš tiek mācīts. Ikings mazuli kā mamma pabaro un apmīļo - jo pūķītis tiešām ir jauks! Tad šie abi - Ikings un Bezzobītis - kļūst par vislabākajiem draugiem.

Spļāviens taisni ģīmī

Ar ko beidzas britu rakstnieces Kresīdas Kauelas populārās fentezī stila pasakas ekranizācija, kuru veidojuši ļoti iecienītās 90. gadu multenes Lilo un Stīčs autori Dīns Debluā un Kriss Senderss, - ļaušu papriecāties jums pašiem. Protams, draudzība uzvarēs. Par spīti tam, ka vikingu mažoritātei tik tuva puisieša draudzēšanās ar melnu lidoni nebūt nešķiet normāla.

Vien pabrīdināšu, ka tos, kuri vēlēsies filmu redzēt 3D formātā, gaida uguns spļāvieni taisni ģīmī (zālē lidojoši akmeņi un miglas vāli jau tā kā redzēti), savukārt tiem, kuri vērsies parastajā ekrānā, ies garām burvīgākais stereotriks - kad drakonēns Bezzobītis atraugā pusi zivs Ikingam ar vārdiem: "Ņem uzcienājies, draugs!" Pieaugušajiem pavadoņiem kino noderēs filmas slēptais mesidžs - būt nūģim (un Ikings ir nūģis) ir visai izdevīgi tikai tad, ja tu esi gudrs un tev ir supernoslēpums (personīgais pūķis). Ja neesi gudrs un noslēpuma nav - būsi un paliksi tikai garlaicīgs nūģis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja