Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kinorežisore Dzintra Geka festivālā Maskavā saņem speciālbalvu un tiek aizturēta

Starptautiskā žūrija piešķīra Kinorežisores Dzintras Gekas veidotajai filmai ".. un Igarka, Cerība un Taurenis" speciālo balvu nominācijā "Noziegums un sods" piešķīrusi starptautiskā žūrija Maskavas festivālā "Likums un sabiedrība", kas veltīts tiesību aizsardzības tematikai. Taču piedalīšanās festivālā  un brauciens uz Maskavu režisorei nesis arī nepatīkamu piedzīvojumu - viņa un operators Aivars Lubānietis aizturēti, filmējot kadrus jaunai filmai.

  “Festivālā “Likums un sabiedrība” es piedalījos trešo reizi. Tas ir vienīgais festivāls Krievijā, kurš ir izrādījis manas filmas, kuras stāsta par 1941.gada deportācijas sekām un aizvesto bērnu likteņiem. Iepriekšējos gados žurnālisti izturējās naidīgi un teica, ka viņi neko nav dzirdējuši par šādiem notikumiem,” atgriezusies stāsta Dzintra Geka, kuras filma “…un Igarka, Cerība un Taurenis" Maskavā tika izrādīta 18 aprīļa vakarā. Interesanti, ka pirms tam programma "Vremja" minēja, ka baltiešiem joprojām patīkot rakāties pagātnē un cilāt Staļina noziegumus.

Uz festivālu Maskavā režisore devusies kopā ar operatoru Aivaru Lubānieti, lai pie reizes filmētu materiālus jaunai filmai. “Aizbraucām uz Smoļenskas bulvāri, kur XX gs. trīsdesmitajos gados atradās latviešu biedrība "Prometejs". Tagad tur atrodas dzīvokļi, bet pagalmā padomju gados iebūvēta jauna biroju ēka.  Pajautāju šīs mājas  apsardzei, vai drīkstam filmēt, un viņi atļāva. Tomēr pēc dažām minūtēm no mājas izskrēja vairāki vīrieši formās un privātās drēbēs, atņēma pases un mūs aizturēja. Vairāk kā stundu mums bija jāstāv uz ielas un jāgaida, kamēr atbrauca  cilvēki FSB formās” režisore stāsta par tikko Maskavā pieredzēto.

Dz.Geka un A.Lubānietis turpat uz ielas arī nopratināti un vesti uz autobusu. “Kad bijām pie autobusa, tad pratinātājs atdeva pases un teica, lai pazūdam, jo viņu cilvēki esot mazliet pārcentušies, mēs pēc spiegiem neizskatoties.  Lasot informāciju, ka Krievijā nav nekādi draudi demokrātijai, gribas apgalvot pretējo. Maskavā uz katra soļa ir cilvēki formas tērpos, vienmēr jānēsā līdzi pasi. Nekad nevari zināt, pie kura nama drīkst stāvēt un fotografēt, pie kura nedrīkst, un ikvienu var aizturēt uz trim diennaktīm,” uzsvēra Dz.Geka. Starptautiskās žūrijas piešķirto speciālbalvu režisore uztver kā zīmi, ka jāturpina pētīt pagātne.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja