Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Laba atpūta pie jūras ar kinčiku

Festivāls RojaL no 24. līdz 26. jūlijam mudina atbraukt uz Ziemeļkurzemes jūrmalu

Laba atpūta pie jūras ar kinčiku – par kino, mākslas un kultūras festivālu RojaL saka tā organizators Jurģis Krāsons. Šogad festivāls risinās no 24. līdz 26. jūlijam Rojā un mudina atbraukt uz Ziemeļkurzemes jūrmalu. Tu zini, kā ir? Tā nebūs kaut kāda mākslas filma, kurā mēs rādām lietas, ko mēs īsti nedarām, – teic viens no dokumentālās lentes SKLMNTI varoņiem. Tieši ar šo atsvaidzinoši ziemīgo darbu par slēpošanu urbānā vidē tiks dots starts RojaL.

Filma SKLMNTI ir stāsts par to, kā radoši cilvēki cīnās ar gravitāciju un iekuļas dažādās likstās, viņi pat uzraujas kādam vīram ar ieroci, kurš kliedz: "Es tevi – bļ*ģ – nošaušu!" No 1. jūlija šādus krievu lamuvārdus to dzimtenē rādītajās filmās vairs nevarēs dzirdēt, taču Rojā to vēl varēs piedzīvot.

Festivāla atklāšanas dienā tiks demonstrēti divi režisores Lailas Pakalniņas darbi – Īsfilma par dzīvi un Skurstenis, kas saņēmis jauniešu žūrijas balvu starptautiskajā filmu festivālā Filmmaker Milānā.

Absolūti svaigas gleznas

Ja sanāk, paņem līdzi arī omi, opi vai jebkuru citu cilvēku, kuru tu gribētu redzēt uz kinoekrāniem, – aicina RojaL un piedāvā piedalīties aktieru atlasē lomai Lailas Pakalniņas topošajā pilnmetrāžas spēlfilmā Ausma, kuras uzņemšana sāksies augustā un kura ir iecerēta kā vizuāla ironija par sociālisma pasaku, kas vienlaikus vēršas pret jebkāda veida fanātismu arī mūsdienās. "Tā tiks filmēta Kurzemē, jo mums ir nepieciešami padomju laiki un – paldies Dievam! – šeit var atrast vietas, kurās nav ienākusi atspirdzinošo dzērienu reklāma, eiroremonts un vecajās koka mājās nav sabāzti balti plastmasas logi," uzsver filmas producents un mākslinieks Jurģis Krāsons.

Festivālā RojaL Rojā tiks atklāta mākslinieces Sandras Krastiņas izstāde No austrumiem uz rietumiem, kurā būs izliktas absolūti svaigas ziv... gleznas. Uz sauszemes varēs aplūkot Egila Rozenberga tekstilmākslu un radošā dueta Ingūnas Skujas un Melisas Bradenas porcelānu, savukārt jūrā būs skatāma mākslinieka Aigara Bikšes tēlniecība.

Šī gada festivāls apmeklētājiem ļaus izbraukt arī ārpus Rojas robežām un iepazīt citas Ziemeļkurzemes vietas, kad noslēguma dienā 26. jūlijā atjaunotajā Ģipkas evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks kamermūzikas koncerts, kurā uzstāsies flautiste Dita Krenberga, čelliste Inga Sunepa un pianists Juris Žvikovs.

Pasaules glābšana

Šogad RojaL uzmanības centrā ir poļu kino, īpaši tiek izcelts Vojcehs Staroņs. 24. jūlijā tiks demonstrēta viņa Argentīnas stunda par kādas ģimenes pārcelšanos uz Dienvidameriku. Vēl viena poļu filma festivāla programmā ir romu dzīves tvērums Papuša. "Tas patlaban Polijā ļoti labi savāc lokālo kasi," piebilst Jurģis Krāsons. Rojā varēs noskatīties dokumentālo filmu Drāzties par mežu (F*ck for Forest/FFF), kas vēsta par vienu no dīvainākajām labdarības organizācijām: ar kaujas saucienu uz lūpām "Nodarbojies ar seksu. Glāb pasauli" tā internetā pārdod paštaisītas erotiskās filmas, lai ar savāktajiem līdzekļiem palīdzētu risināt dažādas dabas problēmas. "Ēverģēlības ar plikņiem, lai iegūtu finansējumu un pasargātu Brazīlijas mūžamežus," skaidro Jurģis Krāsons.

Arī šogad notiks konkurss jaunajiem igauņu, latviešu un lietuviešu režisoriem, kuri ir gatavi aci pret aci satikties ar žūriju un uzklausīt tās vērtējumu. "Komunikācija kā sensenos laikos, kad cilvēki cits ar citu sarunājās, nevis tikai atrakstījās. Mēs gribam izlēkt ārā no virtuālās realitātes," uzsver festivāla organizators. Latviju šajā konkursā pārstāv Gints Zilbalodis ar animācijas īsfilmu Priorities, Lauris Ābele un Raitis Ābele ar īsfilmu Aper Aureliae un Gatis Ungurs ar dokumentālo īsfilmu Kodek. Galvenajā balvā – Zelta RojaLs un piķis, par ko parūpēsies viens no žūrijas pārstāvjiem montāžas režisors Kaspars Kallass no Igaunijas.

Jūras naudas smarža

"Man garšo gotiņkonfektes un patīk multenes. Īpaši tās ar lellēm. Tāpēc arī pats tādas taisu. Ne jau konfektes, bet leļļu filmas,"  teic animācijas filmu režisors Nils Skapāns, kurš 25. jūlijā izrādīs savas filmiņas, bet sestdien kopā ar bērniem taisīs jaunas. Sadarbībā ar starptautisko ielu mākslas un pasaules mūzikas festivālu Re Re Rīga! visiem interesentiem būs iespēja noskatīties spāņu režisora, bijušā cirka mākslinieka Orasio Alkalas filmu Pieskarties debesīm un iemācīties žonglēt. Festivālā tiks izrādīta Ivara Selecka dokumentālā filma Kapitālisms Šķērsielā, Ivo Brieža Nacionālais pieskāriens un Ginta Grūbes Vairāk nekā dzīve – par to, kā strādā režisors Alvis Hermanis. "Es pat teiktu: kā strādā Vilis Daudziņš!" piebilst Jurģis Krāsons.

Kā katru gadu, festivālā tiks demonstrēta filma, kas tapusi Rojā. Šoreiz tas būs režisores Astras Zoldneres darbs Jūras nauda, kas izpelnījies atzinību ārpus Latvijas robežām. "Mūsdienu poētiskais dokumentālais kino, ko viņa šeit filmēja tajā laikā, kad mēs taisījām pirmo RojaL," atceras Jurģis Krāsons.

Viņš atklāj, ka ideja rīkot festivālu jūlija pēdējā nedēļā ir saistīta ar bērnības atmiņām: "Tieši jūlija beigās mēs visi plunčājāmies pludmalē – kādi divdesmit sīkie no tuvējām mājām ārdījāmies ar piepūšamajiem matračiem."

Festivāla noslēgumā 26. jūlijā uzstāsies klavieru kvartets RIX: "Mums ir jāizdomā, kā līdz jūrai pa smiltīm aizstiept klavieres, taču ir idejas! Gribas izbaudīt saulrietu klasiskās mūzikas pavadībā."

Festivāls RojaL
Rojā un apkārtnē 24.–26.VII
Programma www.rojal.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja