Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latviešu filmām dubultpanākumi Berlīnes kinofestivālā!

Ar lieliskiem panākumiem finalizējusies divu Latvijas filmu - Jāņa Norda pilnmetrāžas filmas Mammu, es tevi mīlu! un Ēvalda Lāča animācijas filmas Eži un lielpilsēta - dalība 63. Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā, kurā abas filmas bija iekļautas Genertion Kplus sadaļā. Šajā Berlīnes Starptautiskā festivāla programmā sacentās četrpadsmit spēlfilmas no dažādām pasaules valstīm (Indonēzijas,  Nīderlandes, Urugvajas, Ķīnas, Vācijas, Zviedrijas, Krievijas/Francijas, Austrālijas u.

c.), kā arī deviņpadsmit īsfilmas, tai skaitā animācijas filmas.Balvas sadalīja gan straptautiska žūrija, gan bērnu žūrija.Jāņa Norda filma ieguvusi Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro naudas balvu. Savukārt Ēvalda Lāča animācijas filma _Eži un lielpilsēta _ieguva žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

Jāņa Norda spēlfilam Mammu, es tevi mīlu! ir emocionāls, impresionisks mātes un viņas divpadsmitgadīgā dēla attiecību portretējums, izsekojot dramatisku situāciju puikas dzīvē – sīki meli pāraug arvien nopietnāku notikumu virknē, robežojoties ar likumpārkāpumu.

Savukārt Ēvalda Lāča animācijas filma Eži un lielpilsēta ir desmit minūšu gara īsfilma, kas veidota leļļu animācijas tehnikā. Tā piedāvā asprātīgu, labestīgu un atraktīvu skatījumu, konfrontējot ežu ģimeni ar tipiskas urbānas metropoles agresiju un cinismu. Filma vienlaikus spēj uzrunāt gan visjaunāko auditoriju, gan bez  uzbāzīgas moralizēšanas akcentēt mūsdienu problemātiku – urbānisma agresiju un globalizētā kapitālisma spiedienu. Iespējams, tieši šī prasme komunicēt gan ar jauno auditoriju, gan arī pieaugušajiem, akcentējot nopietnas tēmas, ir tas, kas filmai ļāvis iegūt atzinību Berlīnes kinofestivālā.

Jāpiezīmē, ka Eži un lielpilsēta ir trešā Ēvalda Lāča animācijas filma, kas pārstāv Latvijā spēcīgās leļļu animācijas tradīcijas. Arī līdzšinējie lielākie Latvijas panākumi ietekmīgajā Berlīnes festivalā ir saistīti ar šo tradīciju – pirms astoņpadsmit gadiem – 1995. gadā - Berlīnē Kristāla lāci ieguva Nila Skapāna filma Lidojam!?.

Abu Latvijas filmu sekmīgais starts vienā no visietekmīgākajām Eiropas skatēm kārtējo reizi aktualizē jautājumu par valsts niecīgo atbalstu Latvijas filmu ražošanai, kā arī ilgstošo varas ignoranci pret Latvijas kultūras nozari un būtisku radošās industrijas atzaru. Jācer, ka šie starptautiskie panākumi, kādus Latvijas kino Berlīnes festivālā piedzīvo pirmo reizi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, aktualizēs diskusiju par atbalstu Latvijas kino.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja