Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latvijas filmas ieguva vairākas balvas Eirāzijas Teleforumā

Producente Elvita Ruka atgriezusies no Maskavas ar pārliecinošu uzvaru - Latvijas filmas plūkušas visvairāk laurus vērienīgā filmu festivālā – 11. Eirāzijas Teleforumā, kurā piedalījās 18 valstu filmu veidotāji. Šajā forumā piedalījās vairāk nekā 400 TV dokumentālās filmas, spēlfilmas, seriāli, raidījumi un atsevišķi sižeti sacentās 13 nominācijās.

Darbus vērtēja starptautiska žūrija 12 cilvēku sastāvā.Dalībai festivālā bija atlasītas 7 filmas no Latvijas, un 3 no tām kļuva par galveno balvu ieguvējām. Edmunda Jansona veidotā "Čiža acīm", kas tapusi studijā "Centrums", tika atzīta par labāko animācijas filmu un izpelnījās nedalītu atzinību. Režisores Aijas Bley un scenāristes Elvitas Rukas TV dokumentālā filma "Ledlauzis un viņa bērni" ieguva galveno balva nominācijā "Krievijas ģimene", bet abu mākslinieču veidotā dokumentālā filma "Izvēle" – galveno balva nominācijā "Sports dzīvības vārdā".

"Ledlauzis un viņa bērni" ir filma par unikālu bērnu namu, kas atrodas Kostromas apgabalā Krievijā un ko izveidojis ļoti stiprs cilvēks – pareizticīgais mācītājs un alpīnists Andrejs Voroņins. Viņam nav ilūziju par valstī notiekošo morālo degradāciju, ko apliecina arī milzīgais pamesto bērnu skaits. Tomēr viņš nenolaiž rokas un cīnās. Savukārt "Izvēle", ir pavisam svaiga filma, kas nav pat piedzīvojusi pirmizrādi Latvijā un ar Krieviju nepavisam nav saistīta. Tomēr jautājums – sports vai narkotikas – ir aktuāls un saprotams visur pasaulē.

Arī festivāla GRAND PRIX ieguva filma par bērniem – poētiskā un nesaudzīgā "Arrivederci". Moldāvu režisora Valeriu Žiregi spēlfilma uzņemta 12 dienās ar dokumentāliem varoņiem dokumentālā vidē – mazā lauku ciematiņā 40 km attālumā no galvaspilsētas Kišiņevas. Tas ir stāsts par 7 gadus veco Jonu un viņa piecgadīgo māsiņu Mišelu, kas jau ilgu laiku dzīvo pilnīgi vieni, jo māte devusies peļņā uz Itāliju. Tādu bērnu Moldāvijā esot simtiem. Pavisam drīz filma tiks demonstrēta Eiroparlamentā Briselē.

Filmas "Izvēle" un "Ledlauzis un viņa bērni" nākamā gada sākumā tiks demonstrētas Latvijā seansos skolu jaunatnei. Trešā filma šajā seansā būs "Mansurs, tulkojumā uzvarētājs" – filma par čečenu pusaudzi Mansuru, kas grib kļūt par valsts prezidentu. Visas trīs filmas veidojušas Aija Bley un Elvita Ruka, visas veltītas pusaudžiem un apvienotas programmā "Vai viegli augt?"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja