Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

LNT būs vērojams ar deviņām Emmy balvām godalgotais seriāls Dauntonas abatija

No 2. jūnija svētdienās plkst. 21 kanālā LNT būs iespēja vērot pēdējos gados godalgotāko britu seriālu Dauntonas abatija, kurā darbība norisinās 20. gadsimta sākumā Anglijā, informēja televīzijas pārstāve Marta Zandersone.

Divi Zelta Globusi, deviņas Emmy balvas - tās ir tikai dažas no godalgām, ko pēdējos gados ieguvis izsmalcinātais un elegantais britu seriāls. Atzinīgi novērtēta krāšņā vide, lieliskā aktierspēle, skaņu celiņš un izcilais scenārijs.

Stāsts par Dauntonas abatiju sākas 1912. gada aprīlī. Seriāls atspoguļo laiku pirms Pirmā pasaules kara, pirmā britu monarha Eduarda ēru (1901.-1910. gads), kas vienlaikus ir gan īss, skaists ar savu arhitektūru un izsmalcināto modi, gan arī bagāts dažādām pārmaiņām. Anglijas šķiru sistēmu lēnām sāk pārņemt dažādas sociālisma idejas. Jo īpaši tas manāms dažādo sabiedrības slāņu ikdienā - starp bagātajiem un nabagajiem manāma ievērojama plaisa. Atšķirība jo īpaši redzama kungu un kalpu attiecībās, kurās netrūkst intrigu, mīlestības, vilšanās un nāves.  

Seriāla darbība risinās milzīgā lauku īpašumā Jorkšīrā, kur dzīvo Grantemas grāfa ģimene – vecā grāfiene, atraitne Violeta (Maggie Smith), grāfs Roberts Kroulijs (Hugh Bonneville) ar amerikāņu izcelsmes sievu, grāfieni Koru (Elizabeth McGovern) un trim gandrīz pieaugušām meitām Mēriju (Michelle Dockery), Edīti (Laura Carmichel) un Sibillu (Jessica Brown Findlay). Taču bez Krouliju ģimenes namā dzīvo arī kalpotāji. Krouliju dzimtas galva visu savu mūžu ir veltījis Dauntonas abatijai un cer, ka tā paliks mantojumā viņa trim meitām. Tomēr ieplānotā mantinieka, kurš bija vecākās meitas līgavainis, bojāeja Titānika katastrofā izmaina ģimenes plānus. Ir jāmeklē risinājumi, kā saglabāt ģimenes īpašumus, titulu un bagātību. Tāpat ir jāmeklē precinieki meitām, kuras, iespējams, nebūs vairs no bagātākajām. Seriāls šķetina ģimenes, jo īpaši trīs māsu, sarežģītās attiecības, tas ieskatās dzimtas kalpotāju dzīvēs, kurās notiek ne mazāk sarežģītas intrigas.

Seriāls ir veidots, balstoties uz  rakstnieces Džesikas Fellovas grāmatu Dauntonas abatijas pasaule. Vienas sērijas veidošana ir izmaksājusi vidēji 1 miljonu mārciņu. Seriāls ir uzņemts Haiklēras pilī, Hempšīrā, kurā lielākoties tika uzņemti seriāla ārskati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja