Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Matroži, makaroni un filmas

Kino forums Arsenāls, kas notiks no 12. līdz 21.septembrim, atklāj noslēpumus


Atvaļinājums Arsenāla laikā ir pareizākais veids, kā aptvert plašu programmu, ko kino forums saviem skatītājiem piedāvā reizi divos gados rudens sākumā. Daudzi kino mīļotāji tiešām aiziet atvaļinājumā, lai mierīgi apmeklētu filmas — šogad atvaļinājumu varat plānot no 12. līdz 21.septembrim. Šis Arsenāls būs jau deviņpadsmitais, kā arī pirmais, ko vadīs nevis par Arsenāla tēvu allaž dēvētais Augusts Sukuts, bet viņa darba mantiniece Elvita Ruka. Kino foruma jaunā direktore un visa komanda, matrožu kreklos ģērbusies, uz Andrejsalā notauvotā biroju kuģa Peldošā darbnīca Nr.659 beidzot atklāja dažus noslēpumus un pārsteigumus, kas šoreiz gaidāmi Arsenālā.

Mēmais šovs


Arsenāls sola atskatīties 80 gadu tālā pagātnē, kad kino pasaule piedzīvoja vienu no lielākajām metamorfozēm un satricinājumiem. 1927.— 1928.gads bija periods, kad no kinozālēm izzuda tapieri, bija skaņu kino ēras sākums. Foruma atklāšanā tiks demonstrēta viena no pirmajām ASV art house filmām — Čārlza Braienta Salome (1923) ar ekstravaganto krievu izcelsmes mēmā kino zvaigzni Allu Nazimovu. Filmu papildinās dzīvās mūzikas apskaņojums. Arsenāls piedāvās arī režisora Leonīda Trauberga un Grigorija Kozinceva filmu Viena (1931), ko Sanktpēterburgā uzskata par pirmo skaņu filmu Krievijā (Maskavai, savukārt, ir cits viedoklis). Paredzēts izrādīt arī mēmā kino stilistikā pēdējos gados uzņemtas melnbaltās filmas.

Programmas akcenti


Arsenālā notiks starptautiskā konkursa skate un Baltijas valstu konkursa skate, kā arī Pasaules kino panorāma. Sadarbībā ar Francijas Kultūras centru tiek veidota īpaša franču filmu programma. Plānotas vairākas interesantas retrospektīvas — Honkongas filmas, Slovākijas režisoru 80.gadu darbi un nekroreālisma pamatlicēja Jevgeņija Jufita filmu izlase.

Mūzikas un mākslas cienītāji varēs novērtēt Nīderlandes fotogrāfa, grupas Prāta vētra drauga Antona Korbīna spēlfilmu Kontrole par britu grupas Joy Division līdera Īana Kērtisa traģisko likteni, kā arī Džūljena Šnābela un Lū Rīda kopīgo kinoprojektu Lū Rīda Berlīne.

Rīgā uz festivālu sola ierasties Krievijas kino dīva Renata Ļitvinova, kuru ar Arsenālu saista īpašas atmiņas — tieši šeit viņa iepazinās ar režisori Kiru Muratovu, kura palīdzēja viņai kļūt par krievu mūsdienu kultūras ikonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja