Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Misija: Lielveikals

Uz izklaides komēdiju Misija Lielveikals ASV cilvēki plūst straumēm

Viņš ir jauks un sirsnīgs džeks. Noteikti optimists. Viņš augstu vērtē ģimeni, un mammīte ir viņa acuraugs. Viņš ir vientuļais tētis, kurš gādā, lai abām "viņa sievietēm" nekā netrūktu. Viņš ir sociāli atbildīgs un kārtīgs pilsonis. Tiesa, reiz viņš sapņojis par īsta policista karjeru. Tagad viņš strādā Ņūdžersijas lielveikalā par apsargu un spēlē kompjūterspēles, kā arī mīl braukalēt pa tukšo veikalu ar divriteni Segway, nu, to jancīgo uzparikti, ar kuru stāvus brauc. Tak jau arī pats sev priekšnieks, maza mēroga policists...

Vēl viņš ir resns un neveikls, cik nu tukli cilvēki mēdz būt "neveikli", it īpaši, ja tie strādā par tirdzniecības iestāžu sargiem. Tieši tuklība, nu, varbūt arī lādzīgums kā resnuļa omulības blakusprodukts ir tas Pola Blārta personības elements, kuru ekspluatē filma Misija Lielveikals. Veikalam uzreiz pēc Pateicības dienas, tas ir, Melnajā piektdienā (tā ASV sauc šo gadā visienesīgāko lielveikalu darbadienu), uzbrūk zaglēnu banda, un Pols Blārts, kurš dzīvē alkoholu ciest nevar, lai gan iepriekšējā dienā veikala darbinieku konkursā par daudz saēdies argentīniešu asos načo (tāpēc acīs krītoša vārdu spēle — blart/fart (pirdiens), uz kuru norāda katrs amerikāņu kinoapskatnieks: hahaha...), tomēr izrādās īsts vīrs un, ignorējot vēdergraizes, izpestī no nepatikšanām ne tikai jauku pārdevēju, sagadīšanās pēc veikalā esošo savu atvasi, bet arī privāto īpašumu, kas ASV, saprotams, ir neaizskarama un svēta lieta, tāpat kā ģimene.

Ar jūtīgu kino biznesa ožu apveltītais komiķis Ādams Sandlers, kurš ir šīs mazbudžeta (26 milj.) situāciju komēdijas producents, paveicis gluži neticamo — kā zinādams, kas ekonomiskās krīzes apstākļos vajadzīgs nomāktajiem ļaužu prātiņiem, uzmeistarojis izklaides gabalu, uz kuru cilvēki plūst straumēm. Misija Lielveikals (oriģinālā — Paul Blart: Mall Cop) ir visa šī gada kases ieņēmumu rekordiste, un patlaban filmas maciņā jau ir 148 miljoni dālderīšu/dolāriņu.

Vai filma ir parodija par Cieto riekstu, kur vientulis supervaronis pamestā telpā met izaicinājumu laupītāju teroristu bandai un pie viena izglābj personīgi dārgas ķīlnieces? Nē. Vai filma, teiksim tā, pasmejoties par miesās ražena cilvēka fizisko veidolu, nodarbojas ar morāli apšaubāmu "politnekorektās mākslas" propagandu? Nē. Kuram gan nav zināms, ka 70 procentu "fāstfūda nācijas" — amerikāņu — cieš no aptaukošanās? Policists Pols, kuru dedzīgi un ar neviltotu entuziasmu tēlo Kevins Džeimss (vīrišķis, kurš pensijas saglabāšanas nolūkos precējās ar kolēģi ugunsdzēsēju Ādamu Sandleru komēdijā Pasludinu jūs par Čaku un Leriju) uz jeņķu resnuļu fona tad jau ir gatavais Apollons.

Misija Lielveikals demonstrē it kā visiem zināmo patiesību — kamēr "īstā policija" čammājas un kaļ plānus ārpus veikala sienām, viens onkulis personīgi tiek galā ar iebrucējiem, liekot lietā visādas sava vienkāršā cilvēka dzīvītē iemantotas sadzīviskas gudrības. Pašaizsargāšanās instinkts un tuvāko drošība motivē Polu tai ikdienā neiedomājamai varonībai, par kuru sapņo katrs "normālais cilvēks", kurš nopērk popkornu un dodas skatīties tak ne jau augsto mākslu, bet vienkārši komēdiju par tādu pašu cilvēku kā viņš. Un "viņu" ir miljoniem. Šī ir filma, kas neiztaisās par kaut ko vairāk, nekā ir. Iespējams, filmas pieticīgais godīgums ir atbruņojošās vienkāršības pamatā, kas pievelk kā magnēts. Un skatītājs balso ar maciņu. Skatītājam ir pie kājas, ka patiesībā veikala aplaupītāju plāns bijis pilnīgi idiotisks un ne tikai tusnis Pols Blārts, bet pat zīdainis tiktu ar "bandīšiem" galā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja