Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mūziķa Mārtiņa Freimaņa dzīve caur kinokameras aci

"Viņš ir kā dabasbērns, patiess un atklāts, bez viltībām un izlikšanās," pirms vairāk nekā desmit gadiem grupas Tumsa līderi Mārtiņu Freimani raksturoja režisors Arvīds Krievs, kurš bija uzaicinājis viņu piedalīties spēlfilmā Man patīk, ka meitene skumst (2005).

Pēc dramaturģes Margaritas Perveņeckas scenārija radītajā darbā par Rīgas jauniešu dzīvi 90. gados viņš atveidoja fotogrāfu Gintu, kuru, gluži kā citus divdesmitgadniekus, augušus sociālismā un iemestus liberālismā, nodarbināja jautājums par eksistenci. "Sākām filmēt un redzējām, cik viegli Mārtiņš kontaktējas ar kameru un izdzīvo lomu," atklāj režisors.

Pirms grupas Tumsa 15 un Mārtiņa Freimaņa 30 gadu jubilejas koncertturnejas pa Latvijas pilsētām Arvīds Krievs izveidoja 15 minūšu garu dokumentālo īsfilmu Dzīve kā košums. No bārdas dzīšanas līdz pat dziesmas radīšanai - toreiz mūziķa dzīvei līdzi sekoja operatori Dāvis Sīmanis, Jānis Vingris, Valdemārs Jemeļjanovs, fiksējot viņa ikdienas daudzveidību. Mārtiņš Freimanis piedalījās arī nākamajā režisora spēlfilmā Dancis pa trim (2011), kurā viņš nospēlēja vienlaikus divas lomas. "Abās filmās Mārtiņa atveidotie raksturi cenšas izprast laikmetu un uzzināt patiesību, kas bija tik raksturīgi arī viņam pašam," norāda Arvīds Krievs.

Kadrs pa kadram, gads pa gadam, un Mārtiņš Freimanis starp divām filmām - režisora rīcībā ir daudz unikālu videomateriālu, no kuriem viņš tagad ir izveidojis stundu un 30 minūtes garu darbu Freimis. Mārtiņš Freimanis. Pirmizrādi tas piedzīvoja pagājušās nedēļas nogalē Aizputē. "Tas viss ir ļoti patiesi," pirmajos iespaidos ar laikrakstu Diena pēc filmas noskatīšanās dalījās Mārtiņa Freimaņa fonda pārstāve Līva Segliņa. Kopā ar kolēģiem viņa aicina pieteikties pašvaldības, kuras vēlētos šo dokumentālo stāstu izrādīt savā pilsētā, dodot ieguldījumu viņu rīkoto labdarības mērķu realizēšanā.

Nākamajā mēnesī, 7. decembrī, kinorežisora Arvīda Krieva filmu Freimis. Mārtiņš Freimanis varēs noskatīties Engures kultūras namā. "Varam nosūtīt viņa dziesmu notis, ja vietējie pašdarbības kolektīvi vēlas pirms seansa sarīkot nelielu koncertu," piedāvā Līva Segliņa. Plānots, ka mūziķa dzimšanas dienā, 7. februārī, klajā tiks laists šī dokumentālā darba DVD. Ziedo 15 eiro un saņem to savā īpašumā - tas pagaidām ir vienīgais veids, kā Mārtiņa Freimaņa daiļrades cienītājiem tikt pie kārotā ieraksta, lai atcerētos vai ieraudzītu viņu no cita skatu punkta. Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.mff.lv.

Savukārt jau ceturtdien, 13. novembrī, Mārtiņa Freimaņa dziesmas Viļņa Kronberga aranžējumā skanēs Liepājas Latviešu biedrības namā - koncertā Ar vienu soli var pienākt tuvāk uzstāsies Liepājas kori, solisti un grupas Tumsa mūziķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja