Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Naudas maz, vēlmju daudz

Ļoti maz, bet tajā pašā laikā katrs ir pilnīgi citāds - par Nacionālā kino centra (NKC) organizētā spēlfilmu projektu konkursa dalībniekiem saka režisors Juris Pakalniņš. Kopā ar vēl diviem ekspertiem - režisoru Edmundu Jansonu un NKC pārstāvi Uldi Dimiševski - trešdien, 20. martā, viņš vērtēja, kam un cik liels gabaliņš tiks no 400 610 latu lielā finansējuma. "Tas ir pats skumjākais šajā visā," par sadalāmās summas lielumu piebilst Juris Pakalniņš.

Ideju lidojums

Salīdzinājumam var teikt, ka NKC konkursā prezentētā Aigara Graubas un studijas Platforma projekta Mans mīļais Minhauzens budžets ir gandrīz viens miljons latu. "Mēs gribētu no valsts 44%, pārējo mēs piesaistīsim paši," atklāj filmas producents Andrejs Ēķis un patlaban cer uz valsts "sēklas naudu", no kuras izaugt filmai par Minhauzenu. "Koncentrēsimies uz mīlestību," par to saka režisors, kura radītā filma savu pirmizrādi varētu piedzīvot 2015. gadā. Ar savu jaunāko darbu radošais duets A. Grauba un A. Ēķis vēlas izlauzties starptautiskajā arēnā, tāpēc Minhauzenu - zīmolu, kas ir pazīstams ārpus Latvijas robežām, - varētu tēlot kāda amerikāņu seriāla zvaigzne.

Platformas iecerētā filma aicina doties fantāzijas pilnā pagātnē, turpretim virtuālās studijas URGA prezentētais projekts Rīga - sešas versijas būs kā intensīva diskusija ar skatītāju par jautājumu: "Kā varētu būt?". Seši režisori radīs sešas īsfilmas ar zinātniskās fantastikas elementiem, kas tiks apvienotas vienā darbā par to, kā Rīga varētu izskatīties nākotnē. Tas tiks veidots stereoskopiskā 3D formātā, kura lauciņā līdz šim Latvijā notikuši tikai eksperimenti. "Tā pirmā kāja durvīs kādam ir jāieliek," - virtuālās studijas URGA projekta pārstāvji ir gatavi kļūt par pionieriem, kuri šo izteiksmes līdzekli ir ielaiduši latviešu spēlfilmā.

Pelni un okeāns

Režisors Māris Martinsons un Vides filmu studija ekspertu komisiju iepazīstināja ar projektu OKI - okeāna vidū, psiholoģisku trilleri, kura darbība norisinās Losandželosā. Galvenās lomas tajā atveidos latviešu aktieris Andris Bulis un japāņu zvaigzne Kaori Momoi, kurai šī būs jau otrā sadarbība ar režisoru - viņa ir piedalījusies 2010. gadā uz ekrāniem iznākušajā Māra Martinsona filmā Amaya. Prezentētajā videomateriālā Kaori Momoi spēlētā varone pieiet pie klavierēm un piespiež taustiņu, no kura radītās skaņas izaug viena no filmas OKI - okeāna vidū muzikālajam tēmām - tās komponists ir ASV Kinoakadēmijas biedrs Viljams Goldšteins.

Vēl viens no projektiem, kas pretendē uz Nacionālā kino centra organizētā filmu projektu konkursa finansējumu ir Dāvja Sīmaņa un studijas Lokomotīve topošā Pelnu sanatorija, kas būs viņa pirmā režisētā spēlfilma viņa biogrāfijā. Šajā darbā Dāvis Sīmanis ir pievērsies bieži vien Otrā pasaules kara notikumu noēnotajai Pirmā pasaules kara laikā piedzīvotajai traģēdijai, kad pēc cerību pilnā XIX gadsimta iestājās "totāls ārprāts". Filma Pelnu sanatorija būs par atvaļināta Pirmā pasaules kara ārsta pārdzīvoto karu pašam ar sevi, glābjot mežonīgu zēnu no vajāšanas un bojāejas.

Tiesības dzīvot

Režisors Renārs Vimba kopā ar Tasse Film prezentēja projektu Es esmu šeit, kas stāsta par māsu (17) un brāli (12), kuru tēvs ir miris, bet māte ir devusies peļņā uz Londonu un ilgi par sevi nav devusi ziņu, tāpēc viņi abi paliek vecmāmiņas aizbildniecībā. Pirmo impulsu šai filmai devis satraukums, kas režisoram radies pēc to Latvijas vietu apciemošanas, kas tiek dēvētas par izmirstošām teritorijām. "Tas nav stāsts par migrācijas procesiem kā tādiem - tie ir bijuši visos laikos. Tas, kas mani interesē: cik tas ir saistīts ar nācijas pašapziņas kvalitāti," piebilst Renārs Vimba, kurš skatītājiem sola piedāvāt dzīvi apliecinošu filmu ar enerģiskiem un motivētiem varoņiem.

Ekspertu komisijas pārstāvis Juris Pakalniņš uzskata, ka jebkura no prezentētajām filmām ir "kā mazs mozaīkas gabaliņš, kuram būtu tiesības dzīvot" un iekļauties kopējā latviešu kino ainā. Tie, kuri saņems papildu skābekli, lai varētu realizēt savu filmu, kļūs zināmi 28. martā. Savukārt ceturtdien, 21. martā, tiks prezentēti astoņi animācijas un 15 dokumentālo filmu projekti, starp kuriem būs īpaši sīva cīņa. Konkursa kopējais finansējums ir 679 000 latu, no kura spēlfilmām tiek piešķirti 59% jeb 400 610 latu, animācijas filmām - 23% jeb 156 170 latu un dokumentālajām filmām - 18% jeb 122 220 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja