Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Novērot un ziņot

Filma, kas pirmajā acu uzmetienā šķiet komēdija, īstenībā ir indīgs farss

Jokaini - pēc noskatīšanās izlasot filmas Novērot un ziņot/Observe and Report režisora vārdu (Jody Hill), nodomāju: re, kā vareni sanācis vienai sievietei paust neviltotu riebumu pret treknu, ar sevi apmierinātu memļaku/mērgli (krievu vārds "žlob" gan būtu precīzāks), kurš savas intelektuālās mazspējas dēļ neko dižu dzīvē nav spējis sasniegt, ērti dzīvo ar māti alkoholiķi, toties laiku pa laikam savā necilajā darbā (lielveikala apsardzes dienestā) kopā ar citiem tādiem pašiem kretīniem uzrīko varenas izpriecas, protams, ņirgājoties par vājākajiem un neaizsargātajiem, teiksim, krietni pārsniedzot pilnvaras, piekauj un izdzenā puiku skeitbordistu pulciņu, kas vakarā atļaujas pie veikala autostāvvietā patrenēties dēļu ripināšanā. Vai, piemēram, nevainīga flirta aizsegā piedzirda savu "iekāres objektu" līdz nemaņai (slepšus sajaukts kokteilis - tekila + ketamīns, - kas principā var būt arī nāvējoša kombinācija), līdz meiča, diemžēl ne par matu labāka par lencēju - aušīga veikala pārdevēja kosmētikas nodaļā -, pievemj spilvenu ar litriem bālzaļas vēdera satura masas. Nu un tā tālāk tādā pašā melnās komēdijas stilā.

Džodija ir Džodijs

Bet izrādījās, ka Džodija realitātē ir Džodijs Hills, ne ar pliku roku ņemams jauneklis, kurš jau reiz ar savu debijas filmu Teikvondo/The Foot Fist Way (2006) krietni šokēja austrumu kājsporta cienītājus, spilgti parādot, kādas ļaunas sekas šis "nevainīgais sports" spēj sarūpēt, ja ar to nodarbojas ļaudis ar apšaubāmu morāles un ētikas izpratni (joks vēl tāds, ka filmas galvenais varonis - mērglis - teikvondo skoloja bērnus).

Tādēļ brīdinu, ka nevajadzētu paļauties un ticēt filmas reklāmai - Novērot un ziņot nebūt nav komēdija ? la Džada Apatova konveijera produkts, kurā kārtējo simpātiskā lūzera lomu ar šarmu spēlē harismātiskais apalītis Sets Rogens, burvīgo britu komiķu Saimona un Pega amerikāņu variants.

Pirmkārt, šī ir ļoti nesmieklīga filma un nemaz nav komēdija, ja to, kas notiek uz ekrāna, uztver ar veselu un veselīgu saprātu. Tas ir grotesks farss, kas klaji ņirgājas par uzpūtīgiem tēvaiņiem vecuma grupā no 25 līdz 45, kuri patiesībā ir ne tikai niecības, bet apaļas nulles, bet kuru kā jau ikvienā sabiedrībā ir ļoti daudz, lai neteiktu - nomācošs vairākums. Turklāt viņi ir pārliecināti, ka viņiem pieder vara. Nepatīk man tavs ģīmis - maucu pa purnu (tieši tā Rogena apsargs stulbas kļūdas vai paša stulbuma pēc izrīkojas ar Reja Liotas brīnišķīgi nospēlēto policistu, kurš ieradies palīdzēt un likuma kārtībā aizturēt veikalu apsēdušo maniaku ekshibicionistu, kas virina savu mētelīti ar pavisam jau niecīgo vīrišķo atribūtu visiem, kas pagadās ceļā).

Liktos - nu kas var būt smieklīgāks, ja viens apģērbts resnulis ķer otru - pliku tusni (mētelīša virinātāju)? Bet pavērojiet gan, ar ko tas viss beidzas. Un tā nu nepavisam nav komēdija.

Ļauns un brutāls

Interesanti, ka Sets Rogens ir labs aktieris, kurš spēj ne tikai labsirdīgus "pāraudžus" nospēlēt (atcerieties filmas Drusku stāvoklī vai Ananasu ekspresis). Viņa lielveikala apsargs ir ļauns, naida pilns un tik ļoti atgādina tos mūļus, kas, pārliecināti par savu "mātesvārdu" un dūru iedarbības spēku, regulāri tepat, dzimtajā Rīgā, pulcējas, nu, kaut vai pie Uzvaras monumenta, lai apliecinātu savu patriotismu, vai praidistu apkarošanas atrakcijās, lai pierādītu savu patieso vīrietību. Kaut gan īstenībā bez mammiņas gādīgi sarūpētajām vakariņām nespēj iztikt. Jo tādi lopiņi prot iesist tikai no mugurpuses, pakļaut vārgāko, izrādīt "jūtas" (vēlmi fiksi nokniebties) pret zemākstāvošo - nu, vismaz fiziskā spēka ziņā, prāta spējas viņiem pilnīgi droši nav pirmajā vietā.

Pēc filmas, starp citu, paliek pavisam šķērma sajūta - jo tu zini, ka vakaros ar šādiem "apsargiem" būs jābrauc vienā trolejbusā vai tramvajā un, ja viņiem nepatiks tavs ģīmis, nekāda komēdija nesanāks. Rezumējot: Džodijs Hills ir uzņēmis ļoti reālistisku filmu par "vidējstatistiskā mietpilsoņa" - tipiska vīrieša/kuiļa - kundzību visā plašajā pasaulē. Un nemaz nešaubos, ka daudziem un daudzām tāds tipāžs šķitīs parauga cienīgs. Pat ja nāksies pavemt uz ķiseņa. A kam citam vecenes domātas - izdrāzt un pamest, lai paraud, - apmēram tā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja