Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Raiņa un Aspazija vasarnīcā Jūrmalā tiks atklāta izstāde Uz robežas. Divas pasaules. Aspazijas luga Zalša līgava

Raiņa un Aspazija vasarnīcā Jūrmalā 29. jūnijā plkst. 17.00 tiks atklāta izstāde Uz robežas. Divas pasaules. Aspazijas luga Zalša līgava, kurā lugas tapšanas, mitoloģisko slāņu un idejas par pasaules atjaunošanos pētniecība Raiņa un Aspazijas muzeja pētnieces Astrīdas Cīrules un scenogrāfa Reiņa Suhanova sadarbībā rezultējusies daudzšķautņainā mākslinieciskā interpretācijā.

2023. gadā Aspazijas lugai Zalša līgava aprit 95 gadi kopš tās izdošanas. Luga ir balstīta latviešu un lietuviešu pasakās un antīkās pasaules mītos. Izstādes mākslinieciskā iecere paredz Aspazijas mītu un leģendu transformāciju Reiņa Suhanova scenogrāfijā, Jēkaba Nīmaņa audiovizuālā skaņas darbā un režisores un aktrises Ingas Tropas tēlojumā, atveidojot divu pasauļu sadursmi un saskarsmi un izsekojot Aspazijas iedvesmas avotiem, lugas tapšanai un dzīvei uz skatuves no pirmiestudējuma līdz pat mūsdienām.

Aspazija lugā tēlo divu pasauļu pretstatus – vienkāršo, reālistisko, primitīvo zemes dzīvi un garīgo ūdens pasauli. Aspazijas ideja vienot virszemi un apakšzemi un veidot vienotu pasauli cieši saistās ar šodienu, paplašinot mūsu izpratni par dabu, tās atjaunošanos, zemi un cilvēka vietu tajā. Izstāde kalpos arī kā mūsdienu folkloras pētniecības platforma, ļaujot apkopot un pētīt apmeklētāju pieredzi – atmiņas un personīgus priekšstatus par mītiem un leģendām par ūdens pasauli.

Izstāde iekļaujas 2023. gada vasarā Jūrmalā notiekošajā 4. Starptautiskajā jūras tematikai veltītajā mākslas biennālē Marīna 2023, kuru rīko Jūrmalas muzejs. Tās tēma Ūdensdievam uz pleciem (no Aspazijas krājuma Trejkrāsaina saule (1926)) šogad tiecas risināt personīgo mītu un leģendu tēmu.

Izstādes ietvaros 11. oktobrī notiks zinātniskie lasījumi, kas pulcēs folkloras un literatūras pētniekus, lai padziļināti pētītu lugas tapšanu un kultūrvēsturiskos kontekstus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja