Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sadalītas 63. Starptautiskā kinofestivāla balvas

Sestdiena atnesa pamatīgu prieku Latvijas kino pārstāvjiem: abas latviešu filmas, kas piedalījās ietekmīgajā Berlīnes kinofestivāla programmā – skatē Generation Kplus  -, saņēma balvas. Jāņa Norda pilnmetrāžas filma Mammu, es tevi mīlu – Starptautiskās žūrijas Grand Prix un 7500 eiro, Ēvalda Lāča animācijas filma Eži un lielpilsēta – gan starptautiskās žūrijas balvu, gan bērnu žūrijas balvu.

Noskaidroti arī galveno festivāla balvu ieguvēji: galveno balvu Zelta lāci saņēma Rumānijas filma Bērna poza/Child’s Pose (rež. Kalins Peters Netzers), savukārt žūrijas Grand Prix – filma Viena epizode metāllūžņu savācēja dzīvē/ An Episode in the Life of an Iron Picker (rež. Deniss Tanovičs). Kaut pirmās filmas režisors ir starptautiski mazzināms, bet otrās – oskarotas filmas veidotājs (Tanoviča filma Neitālā josla/No Man’s Land saņēma Oskaru 2002. gadā) –, abas šīs filmas saista piederība gan Austrumeiropai, gan arī skarba, reālistiska izteiksme un dokumentālas stilistikas dominante.

Par labāko režisoru ir atzīts amerikānis Deivids Gordons Grīns – viņa veidotā filma Princis Lavīna/Prince Avalanche ir paradoksāls divu vīriešu, ceļa būves strādnieku, attiecību stāsts, ilgstoši strādājot Teksasā 1988.gada vasarā. Filmā piedalās populārie amerikāņu aktieri Pols Rads un Emīls Hiršs, un filmai ir visas iespējas nonākt arī Latvijas komerciālajā kinonomā.

Balvas par labāko aktierdabu sanēma čīliešu aktrise Paulīna Garsija par vitālas pusmūža sievietes, kura vēlas veidot jaunas attiecības, lomu lieliskajā traģikomēdijā Glorija/Gloria. Par labāko aktieri tika atzīts Nazics Mujičs no filmas Viena epizode metāllūžņu savācēja dzīvē/ An Episode in the Life of an Iron Picker, kurš filmā spēlē pats sevi – nabadzības un izmisuma vajātas romu ģimenes tēvu provinciālā Bosnijas ciemā.

Sudraba lāci saņēmusi arī ekstravagantā Kanādas drāma par divu sieviešu – ekscietumnieču un lesbiešu – attiecībām filmā Vic+Flo satika lāci/Vic+Flo Saw a Bear. Sudraba lācis par labāko scenāriju piešķirts arī slavenajam Irānas disidentam Džafaram Panahi, kuram Irānā ir aizliegts nodarboties ar savu profesiju – režiju (filma Aizvērtais aizkars/Closed Curtain). Vēl viens Sudraba lācis (par operatora darbu) tika kazahu konkursa filmai Harmonijas stundas/ Uroki garmonii. Ar žūrijas balvām (Special mention) tika  godināta arī amerikāņu klasiķa Gasa van Santa filma Apsolītā zeme/Promised Land, kas Latvijā būs skatām jau pēc nedēļas, kā arī trilleris Layla Fourie (Dienvidāfrikas, Nīderlandes, Lielbritānijas kopražojums).

63. Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls norisinājās no 7. līdz 17. februārim, kopumā tā oficiālajās skates tika demonstrētas četrsimt filmas. Divu latviešu filmu balvas ietekmīgajā Berlīnes kinofestivālā ir viens no lielākajiem Latvijas kino panākumiem kopš neatkarības atjaunošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja