Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

"Terminatoru" un 24 citas filmas uzglabās ASV Kongresu bibliotēkā

Laika postošais zobs neiznīcinās "Terminatoru"- tā nolēmuši ASV Kongresu bibliotēkas (Library of Congress) pārstāvji, iekļaujot šo antiutopiju 25 filmu sarakstā, kuras nepieciešams saglabāt dēļ tās kultūras vērtībām, vēstursko nozīmību un estētiskajiem aspektiem, informē "Reuters".

Šajā sarakstā iekļautas arī tādas filmas kā  "The Asphalt Jungle" (1950), "Deliverance" (1972), "A Face in the Crowd" (1957), "In Cold Blood" (1967) un"The Invisible Man" (1933).

Kā paziņojuši speciālisti, "Terminators" izvēlēts speciālai uzglabāšanai Švarcenegera lomas - kiborga-slepkavnieka dēļ, kā arī tādēļ, ka tā ir lielisks zinātniskās fantastikas paraugs. "Tā ir izturējusi laika pārbaudi, gluži tāpat kā "King Kong" - filmas, kas izdzīvo, jo ir ļoti labas", atzinis Kongresa bibliotēkas filmu krātuves vadītājs Patriks Lognijs.  

1984.gadā uzņemtais "Terminators" bija mazbudžeta filma - vien 6,4 milj.ASV dolāru, režisors - Džeimss Kamerūns, kurš 1997.gadā pasaulei parādīja "Titāniku" grāvējā ar Leonardo di Kaprio un Keitu Vinsletu galvenajās lomās. Savukārt "Terminatoram" sekoja divi sīkveli, kā arī televīzijas seriāls. Trešais filmas sīkvels gaidāms 2009.gadā.

Kongresu bibliotēka ik gadu izvēlas filmas īpaši rūpīgai uzglabāšanai - tās tiek atlasītas, lai atspoguļotu amerikāņu kultūras plašo spektru, un ne vienmēr tās ir "pašas labākās" ASV tapušās filmas.

Kad speciālisti izvēlas filmas uzglabāšanai, tās tiek nogādātas bibliotēkas krātuvēs, kur tiek īpaši aizsargātas no krāsu izbalēšanas, švīkām un citiem iespējamiem bojājumiem. Līdz šim Kongresu bibliotēkā uzkrātas jau 500 filmas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja