Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zvaigznes iestājas par Polaņska atbrīvošanu

Reaģējot uz poļu izcelsmes Francijā dzīvojošā kinorežisora Romāna Polaņska negaidīto arestu Cīrihē, Francijas Dramaturgu un komponistu asociācija (SACD) savākusi parakstus režisora atbrīvošanai, ko atbalsta tādas kino pasaules slavenības kā Vudijs Alens, Monika Beluči, Vims Venders, Mārtins Skorsēze un daudzi citi.

Tagad savākti jau vairāk nekā simts parakstu, un to vidū ir tādi vārdi kā Pedro Almodovars, Vess Andersons, Fanija Ardāna, Darens Aranofskis, Terijs Fremo, Emirs Kusturica, Tilda Svintone un Toms Tikvers.

Dramaturgu un komponistu asociācijas vadītājs Žaks Fostēns izteica nosodījumu Šveicei, kas pakļāvusies ASV spiedienam un aizturējusi 76 gadus veco Polaņski pirms Cīrihes kinofestivāla, kur režisoram bija jāsaņem balva. 1978.gadā Polaņskis tika apsūdzēts par kādas 13 gadus vecas meitenes sazāļošanu, piedzirdīšanu un izvarošanu fotosesijas laikā. Kaut gan režisors savu vainu atzina, viņš uzstāja, ka meitene bijusi seksuāli pieredzējusi un dzimumattiecībās stājusies brīvprātīgi. Polaņskis cietumā pavadīja 42 dienas, kur viņam tika veiktas psihiatriskas pārbaudes, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas Polaņskis aizbēga no ASV uz Franciju un kopš tā laika nav spēris kāju uz ASV zemes, kā arī izvairījies doties uz Lielbritāniju, baidoties no izdošanas.

Fostēns norādīja, ka Polaņska aizturēšana ir liela liekulība, jo režisors regulāri ceļojis uz Šveici 30 gadu garumā, kopš viņš bēga no ASV. "Varbūt tas ir saistīts ar situāciju Šveices bankās, es nezinu, taču pēkšņi ir šī absurdā izrāde," viņš sacīja, neslēpjot sašutumu. Fostēns piebilda, ka šis arests ir liels trieciens vārda brīvībai, turklāt tas var atturēt kāds valsts disidentus ceļot uz citu valsti, baidoties no aresta. "Filmu festivāli vienmēr ir bijušas vietas, kur robežām nav nekādas nozīmes, tas ir, kāds disidents, kas tiek meklēts noteiktā valstī, var ieraksties Kannās prezentēt savu filmu, ko dažas valstis vēlas apspiest. Bez šīs ārpusteritoriālās iezīmes tiek apdraudēta mākslas dinamika, tāpēc tas ir ļoti satraucošs precedents."

Kannu festivāla mākslinieciskais direktors Terijs Fremo arī paudis sašutumu par notikušo Cīrihes filmu festivālā, vēlreiz atkārtojot, ka Romāns Polaņskis nav ne pedofils, ne izvarotājs, un uzsverot, ka nekas līdzīgs nevarētu notikt viņa vadītājā festivālā. "Nav iespējams pat iedomāties, ka kaut kas līdzīgs varētu notikt Kannu filmu festivālā. To ļoti aizsargā Francijas valdība, vismaz tādā mērā, ka tam ir pilnīga rīcības brīvība. Ļoti bieži Kannās ierodas cilvēki, kurus viņu valstīs meklē policija, taču festivāls viņus aizsargā," Fremo norādīja ziņu aģentūrai Reuters.

Arī Cīrihes festivāla žūrija izteikusi asu kritiku Šveices varasiestāžu rīcību, apsūdzot tās sazvērestībā. Pārstāvot starptautisko žūriju, tās priekšsēdētāja, amerikāņu aktrise Debra Vingere, oficiālā paziņojumā norādījusi, ka festivāls ticis ļaunprātīgi izmantots. "Mēs ceram, ka šis orderis tiks anulēts, tas ir balstīts uz trīsdesmit gadus vecu lietu, kas pēc būtības jau sen izbeigusies, ja neskaita mazsvarīgus tehniskus jautājumus. Mēs gaidām viņu atbrīvošanu un viņa nākamo meistardarbu," sacīja Vingere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja