Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā būs skatāma grupas izstāde Starpesamība: tehnokultūra un Baltijas valstis

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā no 24. februāra līdz 8. aprīlim būs skatāma grupas izstāde Starpesamība: tehnokultūra un Baltijas valstis, informēja Kim? pārstāvji.

2022. gada 24. februārī plkst. 5 no rīta cilvēki vairākās Ukrainas pilsētās pamodās no sprādzienu radītā trokšņa. Pēc Krievijas prezidenta pavēles Ukrainā bija iebrukusi Krievijas armija. Mēs visi – Kim? laikmetīgās mākslas centrs un visi mums pietuvinātie cilvēki – paudām savu atbalstu Ukrainai. Pagājušā gada 3. martā Kim? atklāja akciju Ar mākslu pret karu – mākslas darbu iegādes portfeli –, kas noslēdzās 31. martā ar saziedotiem un Ukrainai novirzītiem 18 000 euro. Nākamnedēļ, 2023. gada 24. februārī, apritēs gads kopš Krievijas iebrukuma. Karš joprojām turpinās. Mēs turpinām paust atbalstu. Cīnoties ar dusmām un riebumu pret katastrofāli ieilgušo situāciju kaimiņos, mēs saprotam, ka apstāties nevar. Kultūra ir būtisks rīks sabiedrības un indivīda kritiskās spriestspējas un garīgās veselības uzturēšanā. To, ka ar mākslas un tehnoloģiju palīdzību var gan tieši, gan pastarpināti pievērsties jautājumiem, kas saistīti ar ģeopolitikas un dažādas izcelsmes spēku samēra ietekmi uz kultūridentitāšu veidošanu, lūko atsegt grupas izstāde Starpesamība: tehnokultūra un Baltijas valstis, kas Kim? tiks atklāta 24. februārī. Izstādes atklāšanas vakarā no plkst. 18.00 līdz 21.00 būs iespējams ziedot Ukrainas atbalstam.

Slava Ukrainai!

Izstādē Betweenness: Technoculture and the Baltics (Starpesamība: tehnokultūra un Baltijas valstis) tiek pētīta ražošana un tehnoloģijas (tehnicity), sapulcinot māksliniekus no Baltijas un ārpus tās. Pēdējo trīsdesmit gadu laikā Baltija ir piedzīvojusi dramatiskus ģeopolitiskus satricinājumus un varas maiņas; Reģions, kas kādreiz bija saistīts ar Padomju savienību quazi-politiskā izolācijā, tagad ir vēl neskaidrāks un miglaināks, un tajā valdošā kultūras atmosfēra, šķiet, vienmēr meklē stabilu pamatu. Šajā izstādē kultūridentitātes tiek savienotas tehnokulturālās un tīklveida epistēmās, saistot tās ar pārrautām vēsturēm. Šī dažādu paaudžu un mediju mākslinieku, pētnieku, programmētāju un dizaineru grupa seko tehnokultūras ietekmei Baltijas mākslā un dzīvē, izstādot jaunus un no arhīviem izceltus darbus, kas radīti pēdējo piecdesmit gadu laikā.

Termins "tehnokultūra" apzīmē mijiedarbību starp tehnoloģiju un kultūru, kā arī šīs mijiedarbības politiku. Vadoties pēc pieņēmuma, ka māksla un jaunie mediji nevis pastāv pirms kultūras, bet gan no tās rodas, izstāde atklāj atgriezenisko saiti starp noteiktiem medijiem un to recepciju, starp tehniku un tās iekšējo kultūru. Tieši ar šādu kuratoriālu iesaistīšanos laikmetīgajā kultūrā – un tās mediāciju – mēs varam efektīvi pētīt un vērot tehnokultūras, kas papildina un veido mūsu pasauli.

Izstādes nosaukums aizgūts no Olivera Larika videodarba Betweenness (2018), kas nododas objektu un struktūru starptelpas hibriditātes un īpatnību pētniecībai. Tas ir animēts medijs un ilustrē šīs izstādes centrālo kritisko disjunkciju. Līdzīgi kā video nepārtraukti mainīgās laiklēcienu kustības, arī citi izstādē ietvertie darbi savā tehnokultūras izpētē aptver virkni vinješu – displeja materiālus, gaistošas kultūras parādības, arhīva objektus. Betweenness: Technoculture and the Baltics ir procesija no vienas animētas telpas uz otru – mākslas darbu apkopojums, kas padziļināti pievēršas animisma un animācijas morfoloģijām, kā arī to potenciālam starpkultūru dialogā runāt jaunos tēlos. ​Betweenness: Technoculture and the Baltics aizstāv uzskatu, ka konstrukcija un dekonstrukcija ir savstarpēji saistītas funkcijas, kopīga pieredze. Betweenness: Technoculture and the Baltics meklē kustību gan laikmetīgajos vizualizācijas veidos, kas sastopami Baltijas kultūras ainavā un tās mijiedarbībā ar pasauli, gan ārpus tiem.

Ko šis darbs un citi izstādē iekļautie darbi varētu liecināt par nākotni? Vai, neraugoties uz ilgstošu ģeopolitisko nestabilitāti, mēs noskaņojamies dinamiskākām, plašākām iespējām? Vai šajos kultūras kontekstos pastāv kopīga pieeja, ko iemieso izplatītākas vai populārākas attēlveidošanas stratēģijas? Kā šie attēlojumi varētu ietekmēt vai raksturot plašāku starptautisko attīstību? Šī izstāde savieno un vēro transformācijas dažādās nozarēs, kā arī sniedz ierosmi, izmantojot abstraktas formas un materiālas instances no Baltijas un citām vietām.

Izstādes dalībnieki: Beka Ebe (ASV), Uģis Albiņš (LV), Valdis Celms (LV), Jānis Dzirnieks (LV/NL), Flo Kasearu (EE), Olivers Lariks (AT/DE), Deimantas Narkevičius (LT), Normans Orro & Joonas Timmi (EE), Adriana Ramiča (ASV/PL), Tarwuk (ASV/HR), Evita Vasiļjeva (LV/FR).

Kuratores: Riga Technoculture Research Unit (RTRU) (Zane Onckule un Elizaveta Šneidermane).

Projekta vadītāja: Evita Goze.
Izpilddirektore: Elīna Drāke.

Partnerinstitūcijas: Temnikova & Kasela Gallery (Tallina), Artnews.lt, Echogonewrong.com (Viļņa), Rupert (Viļņa).

Atbalstītāji: Baltijas Kultūras fonds, Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Lietuvas Republikas vēstniecība, Ziemeļrīgas kultūras apvienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja