Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ai, Circene, tik tiešām, kāpēc jāpiepūlas?

Cenzs nav jāsamazina. Izteikušies ir gan politiķi, gan nevalstisko organizāciju, kā arī ar bērnu problēmām saistītu valsts institūciju pārstāvji, un var uzskatīt, ka jautājumā par krimināllikuma 161.panta būtību vienošanās ir panākta. Proti, arī turpmāk pilngadīgām personām būs liegts stāties dzimusakaros ar personām, kas nav sasniegušas 16 gadu vecumu. Un galvenais arguments — varbūt arī fiziski mūsu pusaudži jau ir nobrieduši, tad atbildēt par savu rīcību ar prātu viņi gluži vēl nevar.

Taču tas vēl nav viss. Nākamais jautājums ir, kā panākt, lai par savu rīcību atbildētu visas tās pilngadīgās personas, kas tomēr nav rēķinājušās ar sava partnera 16 gadu slieksni, ja jau Krimināllikums šādu atbildību paredz. Jeb stāsts ir par to, kurš ziņo policijai, lai tā varēt veikt izmeklēšanu un sameklēt rokā vainīgo, un, visticamāk, nav runa par desmitiem gadījumu, bet par simtiem.

Bērnu aizsardzības inspekcija uzskata, ka tas jādara ir mediķiem, kuri pirmie saskaras ar agrīno dzimumsakaru reālajām sekām, proti, nepilngadīgajām grūtniecēm. Pērn to skaits bija tuvu 400. Šādu kārtību atbalsta arī Rīgas dzemdību nama vadītāja, savukārt citi mediķi šaubās, vai līdz ar šādas stingrības un sistēmas ieviešanu meitenes nepārstās vērsties pie ārsta, baidoties, ka cietumā varētu tikt viņas pilngadīgais partneris. Jautājums nav viennozīmīgs, taču tas nenozīmē, ka tam nevar atrast risinājumu un nav šaubu — tas ir jāatrod. Taču visvairāk mani pārsteidza cienījamā Saeimas deputāte, bijusī veselības ministre un ginekoloģe Ingrīda Circene, kura bija nesaprašanā, kāpēc vispār kaut kas būtu jāmaina. Pietiekot ar to, ka ārsti sazinoties ar vecākiem, un šādai kārtībai vajadzētu arī turpināties. Viss esot labi. Viņasprāt, nevajadzētu mākslīgi radīt situāciju, kur ir lieki apgrūtinājumi. O, jā! Apgrūtinājumi!

Kā Saeimas deputāte centienus atrast ceļu, kā vislabāk izmeklēt iespējamus noziegumu vispār var saukt par apgrūtinājumu? Un ja deputātes kundzei ir ilūzija, ka visu bērnu vecāki ir tik atbildīgi, zinoši un protoši, kā šādā situācijā reaģēt un kā sameklēt rokā policiju, tad ieteiktu viņai Vecrīgas bruģi reizēm nomainīt pret Latvijas reģionu zemes ceļiem un redzēt, cik bezpalīdzīgi un nezinoši tur reizēm jūtas cilvēki.

Atceros vēl pavisam nesen, pēc gadījuma ar Gundara Paipalas izvaroto un nožņaugto Justīni, I.Circenes pārstāvētais Jaunais laiks brēca, ka vajag teju atjaunot nāvessodu. Šajā gadījumā arī ir runa par noziegumiem pret bērniem, un, ja tautas priekšstāvim izmeklēšana šķiet apgrūtinoša, tad ir jautājums, vai viņi nav kā apgrūtinājums mums — viņu algu maksātājiem. It sevišķi, ja šī tautas priekšstāve strādā Saeimas apakškomisijā, kas atbild par bērnu tiesību aizsardzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja