Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Cīņa pret korupciju arī ir drošības jautājums

Nesen, tiekoties ar latviešu karavīriem, kas dien Meimenā, Afganistānā, mani patīkami pārsteidza kāda karavīra uzdotais jautājums. Proti, kāpēc jūsu ministra birojā ir padomniece korupcijas jautājumos? Esmu augstās domās par šo karavīru, jo jautājums liecināja, ka viņš seko līdzi visām izmaiņām, mainoties ministriem.

 

Atbildot uz jautājumu, es izskaidroju, ka viens no minētās padomnieces galvenajiem uzdevumiem ir apzināt korupcijas riskus aizsardzības sistēmā, lai tos samazinātu. Kā nekā varam lepoties, ka tieši latviešiem ir viena no Eiropas vadošajām pētniecēm korupcijas jautājumos, un turklāt viņa strādā mūsu Aizsardzības ministrijā. Atgādināšu, ka profesores Rasmas Kārkliņas angļu valodā sarakstītā grāmata par korupciju Austrumeiropā ir izdota vairākās pasaules valstīs, tā tulkota latviski, krieviski un vairākās citās Eiropas valodās.

 

Piedevām ir plaši zināms, ka aizsardzība ir tā joma, kurā korupcijas riski pastāv visās valstīs. Tādēļ arī NATO savās deklarācijās īpaši pievēršas šiem jautājumiem, un kādā nesenā sanāksmē tika uzsvērts: “Korupcija apdraud mūsu drošību. Tā nav mazāk bīstama kā kāda ārējā ienaidnieka sabotāža”.

 

Tā kā Latvijas nodokļu maksātāju priekšā esmu atbildīgs par vairāku simtu miljonu liela budžeta izdevumiem, uzskatīju, ka man ir pienākums pievērst attiecīgu uzmanību jebkurai jomai, kas saistās ar līdzekļu ietaupīšanu vai nelietderīgu tērēšanu. Par to, cik tas ir svarīgi ekonomikai, liecina kaut vai neseni virsraksti laikrakstos un ziņu aģentūrās: „Krīzi Latvijā padziļina korupcija”. Te jāuzsver, ka korupciju nedefinē tikai kā zagšanu, tajā ietilpst dažādas darbības, ar kurām amatpersona savu amatu izmanto nevis valsts, bet privātam labumam.

 

Taču ir arī labās ziņas. Drīz pēc stāšanās amatā tikos ar valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu un biju gandarīts uzzināt, ka sadarbība starp Valsts kontroli un Aizsardzības ministriju notiek atbilstošā līmenī. Valsts kontroles ieteikumi katru gadu tiek analizēti un attiecīgi ieviesti. Padomniece šo sadarbību ir pastiprinājusi, tāpat arī nodibinājusi tiešus kontaktus ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem.

 

Pašlaik Aizsardzības ministrijā rit būtiska pārstrukturēšanās, kas rada papildu iespējas novērst korupcijas riskus. Viens piemērs ir ministrijas pārvaldītie īpašumi. Ir ļoti uzmanīgi jāseko līdzi, kā veidojas jaunie apsaimniekošanas noteikumi un kādā veidā atsevišķus īpašumus ministrija nodos tālāk citām institūcijām. Tāpat šis ir īstais laiks, lai analizētu dažādus agrākos pārkāpumus un dotu skaidrus signālus, ka nebūs iecietības pret valsts mantas izsaimniekošanu.

 

Tas nav ātri un vienkārši padarāms darbs. Ir jāvirzās soli pa solim, prātā paturot iepriekš minēto: korupcija ir tikpat bīstama valstij kā ļaunākais ienaidnieks.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja