Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Dibinām partiju!

Vienam hobijs ir marku kolekcionēšana, citam tauriņu ķeršana, vēl kādam slēpošana, bet ir vēl viena aizraušanās, sevišķi raksturīga latviešiem – partiju dibināšana!

Īsto, taisnīgo, pareizo partiju mums katrās vēlēšanās piepulcējas krietns bars. Jo tiešām, kāpēc stutēt veco, kurai pārmetīs visādus grēkus, vieglāk taču ir uztaisīt jaunu, un tīriem un baltiem glābt Latviju (bieži vien glābt no sevis paša iepriekš veidotās partijas).

Reti kurš īpaši iespringst uz partiju idejisko nostāju precizēšanu, jo galu galā vienīgā atšķirība  būs personības, kā arī citāda reklāmas kampaņa. Nule parādījušās ziņas par vairāku jaunu partiju dibināšanu.

Nacionālpatriotiskas zemnieku un bezzemnieku (nezkāpēc tas patriotisms aši vien izplēn?), sociāli noderīgas (šie motīvi parasti izrādījušies priekšvēlēšanu dekorācija), labēji sociālliberālas kreisi centriskas (vienlaicīgi) un vispār citas, lieliskas partijas! Partijas, kuru nosaukumos liek to, kas tajā brīdī  šķiet „modīgs”, bet kas patiesībā neatspoguļo idejisko būtību. Tās pārstāv interesentu grupu, kas pulcējusies varas iegūšanas labad.

Iespējams, esmu vecmodīgs, bet manā uztverē politiskās partijas ir organizācijas, kurās uz noteiktiem, skaidri definētiem principiem apvienojušies domubiedri kāda plašākas sabiedrības daļas vai slāņa interešu paušanai un aizstāvēšanai. Apvienojušies ap ideju, nevis ap bijušo vai esošo prezidentu, ap  bagātu vai slavenu personu. Skan dīvaini: idejas, ideoloģija! Mūsu īstenībā tiešām dīvaini, šīs aksiomas  drīzāk patapinātas no Eiropas veco demokrātiju politiskās ikdienas. Diemžēl, ikreiz dibinoties  jaunai bezskaidru mērķu partijai ar populārām personībām, partiju sistēmas būtība tiek degradēta. Demokrātijā nenoliedzami ir jādod iespēja formēties jauniem spēkiem, taču, lai tie spētu tiešām uzturēt  sabiedrības prāvas daļas gribu, tiem būtu jāsakņojas nopietnā kustībā.

Tikai tad, kad mums būs nopietnas, spēcīgas uz idejām balstītas partijas, būs arī stingra un pašapzinīga valsts. Stipras partijas ar lielu biedru skaitu spēs daudz efektīvāk pašattīrīties, nekā to spēj pašreiz esošās. Tādēļ katram, kas nobriedis aizstāvēt savas intereses valsts mērogā, būtu nevis jādibina kārtējā jaunā, bet jāiekļaujas vienā no pārmēru daudzajām esošajām mūsu zemē, tajā, kuras idejiskā sūtība  visvairāk  atbilst viņa pārliecībai un, ja nepieciešams, jāienes tajā svaigas vēsmas.

Mēs spēsim mūsu valsti pārveidot un darīt labāku tad, kad svarīgāks par visu būs lielais mērķis, nevis tikai ambīcija kļūt par  pirmo puisi jebkurā ciemā.

http://en.wikipedia.org/wiki/Political_spectrum
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_democrats
http://en.wikipedia.org/wiki/Conservatism

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja