Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dobeles pilī skatāma mākslinieces Anitras Bērziņas personālizstāde Planēta x Pērle

Atjaunotajā Dobeles Livonijas ordeņa pils kapelas ēkā no septembra līdz novembrim ir atvērta apmeklētājiem mākslinieces Anitras Bērziņas personālizstāde Planēta x Pērle.

"Dobeles pils pagrabā akmens svīst. Lielie laukakmeņi, kas vēl nesen gulēja apslēpti zem gadsimtu krātās zemes  kārtas, dvesmo uzkrāto miklumu. Vasarniekam ir patīkami pieglaust vaigu stindzinošajai rasas kārtai, bet  vienlaikus, kad dienas gaismai ir atsegts kaut kas, kas ir samierinājies ar aizmirstību, tas rada spokainu sajūtu. Vai patiesībā tās nav asaras, ko akmens raud par mūžīgā miera traucējumu?  

Svīst arī pērles Anitras Bērziņas gleznās. Izpletušās pa visu gleznas laukumu kā planētas, kuru masa ir krietni par  lielu, lai ietilpinātos mazajā perimetrā, pērles piedzīvo dziļu iekšējo elementu transformācijas procesu, kā  rezultātā pat krama cietais objekts dvašo ārā mitrumu. Gleznojuma fotoreālisms rada ilūziju, ka glezna nudien ir  aprasojusi. Anitra Bērziņa savos iepriekšējo darbu ciklos ir atsaukusies uz pareizticīgo ikonogrāfiju un studējusi  raudošo ikonu noslēpumus, tomēr Dobelē rasas pilītes neliekas svētību vai ļaunumu vēstošas asaras, vairāk gan  kā spriedzes izlāde. Un patiesi Anitrai Bērziņai pērle ir "ļaundabīgs audzējs". Tā ir svešķermenis, kas ieviesies kādā  organismā. Kā to savā pērļu sērijā parādījusi arī vienaudze Barbara Gaile, pērles tapšanas process ir vardarbīgs," par Anitras Bērziņas izstādi Planēta x Pērle stāsta mākslas kritiķe un teorētiķe Anda Kļaviņa.

Savējās māksliniece ir salikusi "pa kastītēm", kur gleznas kvadrāts kalpo par ietvaru. Katrai pērlei ir dots kādas  zvaigznes nosaukums. Savukārt pavadošā "mūzika" ir ņemta no mūsu saules sistēmas planētu un to pavadoņu  rotēšanas procesā izdotās skaņas. Tās ir svešādas, pat baismīgas skaņas. Šķiet, dabā nav bijis paredzēts, ka tās  jelkad klausīsies cilvēka auss. Tomēr Anitru Bērziņu tas neatvaira: "Klausoties planētas, piezogas svešas – citas  domas. Es tiecos uz šīm domām." Un līdzīgi kā tik daudzi mākslinieki pirms viņas: "Es gribu gleznot to, ko es  nesaprotu. Skatīties uz lietām ar citplanētieša acīm: bez iepriekšējas vienošanās par to, ko redzu."  

"Padarīt neredzamo redzamu, ir spokaini [unheimlich]," teicis literatūrkritiķis Pols de Mens. Savā izstādē Anitra  Bērziņa atklāj kaut ko no procesa, kas parasti notiek tumsā – austeres ietvarā, kosmosa aukstumā, mūsu psihes  dziļumos. Viņa atklāj mūsu iekšējās vardarbības radošo potenciālu, kas var aizvest līdz pērlei. "Latvijā pērles nevar atrast. Mums katram pašam tās sevī jāizslīpē." Vai arī: "Glezniecība nav nekas dvēseli glāstošs. Tās ir sāpēs, kas noved pie pērles."  

Mākslinieces darbi ir kā ikona, kuras slēģi uz brīdi ir atvērti. Un tiem, kas nokāpuši Dobeles pils pagrabā, ir iespēja  skatīties "horizontā, kas dziedē un ved tālāk." Pēc brīža slēģi aizvērsies, lai acis ikonu nenobružā, to skatoties. Cerams, mūsos jau būs ieperinājies pērles jeb apziņas aizmetnis. 

Anitra Bērziņa 1988. gadā absolvējusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Stikla nodaļu, 2008. gadā ir  beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju un ieguvusi maģistra grādu glezniecībā pie profesora Alekseja  Naumova. Piedalījusies vairāk nekā 100 izstādēs, simpozijos Latvijā, Eiropā, ASV, prezentējusi sevi  neskaitāmās personālizstādēs, saņēmusi balvas un radošās stipendijas, uzvarējusi konkursos. Viņa  darbojas arī stikla tehnikās un ir veidojusi kolekcijas Itālijā - Murāno stikla studijās. Anitra ir gleznotāja,  stikla māksliniece, grafiķe, interjeriste, dizainere.  

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja